'Arbeidsmarktproblemen kun je het beste samen oplossen'

 

 

Anita Oonk

Anita Oonk, Regiomanager UWV Werkbedrijf in Groot Amsterdam

De samenwerking tussen Luchtvaart Community Schiphol (LCS) en het UWV is sinds de coronacrisis geïntensiveerd. Samen met o.a. de gemeente Amsterdam zijn wij in juni vorig jaar gestart met het Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam. Het RWC verbindt werkgevers die door de coronamaatregelen geen werk voor hun personeel hebben, met werkgevers die juist mensen zoeken.

Dit doen wij samen met partijen in de regio. Omdat Schiphol in de regio Groot-Amsterdam ligt, is LCS voor ons één van deze samenwerkingspartijen. Op Schiphol is een dependance van dit werkcentrum ingericht.

Mensen begeleiden van werk naar werk

Onze gezamenlijke taak is mensen te ondersteunen bij het begeleiden van werk naar werk, nog voordat ze in een uitkering terechtkomen. Daar zetten wij nu vol op in, want  de arbeidsmarkt in Nederland is, sinds de coronacrisis in maart vorig jaar uitbrak, in drie weken tijd totaal veranderd. De luchtvaartsector wordt hierbij heel hard geraakt. LCS kent de bedrijven op Schiphol en is daarom een belangrijke partner voor ons. Arbeidsmarktproblemen kun je nu eenmaal het beste samen oplossen.

Werkgevers ondersteunen

Eén van de hoofddoelen van het UWV op dit moment is om werkgevers te ondersteunen tijdens de coronacrisis in het regionaal werkcentrum. De crisismaatregelen die door de overheid worden genomen geven ons de mogelijkheid om extra middelen in te zetten. Hierdoor is er bijvoorbeeld geld voor om- en bijscholing voor werknemers.

Overstap naar kansrijker beroep

Voor mensen waarvan hun baan dreigt te verdwijnen, is nu ook echt het moment aangebroken om de overstap te maken naar een kansrijker beroep. Want hoe ingewikkeld en uitzichtloos de situatie er voor sommigen ook uitziet, deze tijd biedt juist ook kansen. Ondanks de coronacrisis, zijn er sectoren met een goed uitzicht op werk, zoals de zorg, de ICT en de techniek. Ook zijn er nog steeds   openstaande vacatures. We hopen echt dat de mismatch van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, die er ook al was voor de coronacrisis, verkleind wordt. Door om- en bijscholing wordt de  kennis en waarde van mensen op de arbeidsmarkt vergroot en zijn ze breder inzetbaar.

UWV als gids in zoektocht naar werk

Daarnaast blijft de verantwoordelijkheid die wij van oudsher hebben naar alle werkzoekenden in de regio Groot-Amsterdam onveranderd. Hierbij moet je niet alleen denken aan het betalen van hun WW-uitkering, maar ook aan de rol van gids in hun zoektocht naar (nieuw) werk. Onze website werk.nl geeft een ruim aanbod aan digitale workshops, trainingen en webinars die mensen hierin ondersteunen. Als arbeidsmarktexpert beschikken wij over een schat aan kennis over de Groot Amsterdamse arbeidsmarkt. Wij weten waar (baan)kansen en uitdagingen liggen en welke beroepen juist in deze tijd kansrijk zijn of niet.

Onze community

Logo
GSA logo
Babcock Logo
KLM Royal Dutch Airlines
Hogeschool van Amsterdam
PMT Aviation