'Ik had dit voor geen goud willen missen'

Yousaf Choi

Yousaf Choi, derdejaars student opleiding Steward/Stewardess, MBO College Airport

Eind vorig jaar was ik een van de twintig deelnemers van Stage in de mix. In het derde jaar van onze studie moet je een service stage doen. Bij voorkeur in een hotel in het buitenland. Vanwege de coronacrisis werd dat bijgesteld naar een hotel in Nederland. Maar ook dat bleek niet gemakkelijk. Sommige studenten konden überhaupt geen plek vinden en anderen hadden al wel een plek, maar dat ging dan op het laatste moment niet door.

Daarom heeft onze school samen met Luchtvaart Community Schiphol (LCS) en Royal Schiphol Group een stagemogelijkheid gecreëerd. Deze bestond uit het meelopen in de praktijk van floormanagement op Schiphol, het uitvoeren van een individuele opdracht en een challenge met een klein groepje. Normaal gesproken duurt een service stage twintig weken, maar vanwege de uitzonderlijke omstandigheden duurde die van ons tien weken.

Unieke ervaring

Ik vond het een unieke ervaring. Enerzijds vanwege de manier van stage lopen en anderzijds omdat het op Schiphol nu zo rustig is. Theorie en praktijk zijn toch heel verschillend. Op school gaat het vaak over TUI, KLM, Transavia en Aviapartner. Minder vaak over Schiphol Group. We werden heel goed begeleid. Zowel door de passenger assistants als door de floormanagers. We stonden op verschillende posities: bij de ticketreaders in het incheckgebied, voor de paspoortcontrole in de aankomsthal en we draaiden safeguard diensten. Deze laatste hielden in dat je moest letten op de naleving van de coronaregels: anderhalve meter afstand houden en het dragen van een mondkapje. Altijd belangrijk waren gastheerschap, de flowregulatie en de veiligheid van passagiers en personeel. De challenge die we samen moesten doen vond ik lastig. Zeker in combinatie met ons werk in de operatie. Maar al met al ben ik heel positief. Ik heb veel geleerd en had dit voor geen goud willen missen.

Doorstromen naar hbo

Vanaf 19 juli begin ik aan mijn eindstage bij KLM Ground Services (check-in, gate en transfer). Na deze stage en het afronden van mijn opleiding, wil ik graag in de luchtvaart werken, als cabin attendant of op de grond. Al sluit ik doorstuderen via een hbo-opleiding ook niet uit!

Bekijk hier het filmpje van Stage in de Mix

Fotografie: Natasja Wagner, www.wagnerfotografe.nl

Onze community

Connexxion
Swissport
viggo
eurest services
Raggers
Executive Mobility Group