Nieuws ‘Het liefst nemen wij onze medewerkers in dienst’

Annemarie Schols-Boom

Met trots heten wij Royal FloraHolland welkom in onze community. Royal FloraHolland (RFH) is een coöperatie, opgericht door kwekers, die al meer dan 100 jaar kwekers en kopers bij elkaar brengt. RFH is marktleider in de sierteeltsector. Op de hoofdlocatie in Aalsmeer worden dagelijks ruim 23.000 soorten bloemen en planten verhandeld. Wij spraken Annemarie Schols-Boom, Manager Workforce.

“RFH is een overkoepelende organisatie van vier veilingen: Aalsmeer, Rijnsburg, Naaldwijk en Eelde. Aalsmeer is de grootste en Eelde de kleinste”, vertelt Annemarie. “Iedere maandag t/m vrijdag om 06.00 uur start de veiling. Vroeger gebeurde dat met de bekende veilingklok, maar nu gaat het veilen digitaal, via Kopen op Afstand. Na de veiling verwerkt onze logistieke afdeling de gekochte orders en levert deze op de marktplaats (verzamelnaam voor alle bedrijven op ons bedrijventerrein) af. Daarna zorgen de kopers (exportbedrijven, groothandels, bloemenwinkels, supermarkten, tuincentra) zelf voor het transport naar elders: veel kopers hebben een box of hun bedrijf op/vlakbij de veilinglocatie. Zo niet, halen ze het op of huren ze een transportbedrijf in. De meeste bloemen en planten blijven in Europa; ze gaan vooral naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Slechts een klein deel gaat naar Amerika.

Push versus pull

Voor de veiling worden de bloemen die kwekers aanvoeren, opgesteld in grote koelcellen. In Aalsmeer werken we met een proces dat lijkt op ‘omgekeerd orderpicken’. Na de veiling worden de kwekerskarren op basis van de orders over de klantkarren verdeeld. Op dit moment werken we echter aan een grote transitie. We gaan van aanbodgestuurde logistiek naar vraaggestuurde logistiek. Een grote verandering die ons gaat helpen om meer op maat te gaan leveren aan klanten. Die zorgt er ook voor dat we uniform werken over onze locaties en dat het inwerken van nieuwe medewerkers eenvoudiger wordt.

Ons terrein is 200 voetbalvelden groot

Alle gebouwen bij elkaar vormen een bedrijventerrein dat ca. 200 voetbalvelden groot is. We hebben een eigen wegennetwerk en van de ene plek naar de andere kan je met de auto zomaar een kwartier onderweg zijn.

Logistieke planning

Zelf werk ik nu bijna 9 jaar voor Royal FloraHolland. Ik begon als Manager Logistieke Support en werk nu sinds 2 jaar als Manager Workforce. Ik stuur onder andere onze planningsteams aan, die de personeelsplanning voor logistiek medewerkers verzorgen en mijn team beheert de overeenkomsten met onze uitzendbureaus. Want uitzendkrachten zijn nog steeds heel belangrijk voor ons.

Stapelbanen

Hoewel wij een goed uurloon bieden (met ingang van 1 maart €14,00 per uur), hebben wij contracten van maximaal 20 uur. Dat komt omdat de piek van het werk tussen 06.00 en 11.00 uur ligt en daarna ben je klaar. Veel mensen hopen naar verloop van tijd meer uren te krijgen, maar die uren zijn er op dit moment gewoonweg nog niet. Dat is ook een van de redenen dat we ons hebben aangesloten bij LCS. Om te kijken of we in samenwerking met andere bedrijven op Schiphol, die hun piek op een ander moment hebben, stapelbanen kunnen aanbieden. Op dit moment komen we nog 350 mensen tekort. Die plekken worden nu deels ingevuld door uitzendkrachten, maar liever nemen wij de mensen in dienst.

Functie-eisen

Op zich hebben we geen hoge functie-eisen: we zoeken logistieke medewerkers die fit zijn en van goede zin. Alle leeftijden zijn welkom. Zelf spring ik ook regelmatig bij op de werkvloer. Naast het feit dat ik wil bijdragen aan onze logistieke performance, is het ook  oprecht leuk om op een opstaptrekker te rijden en orders te picken. Dit kun je al na een inwerktraject van twee dagen. 

We hebben de afgelopen jaren alles uit de kast getrokken om voldoende logistiek medewerkers op de vloer te hebben; zo zijn we samenwerkingen met studentenverenigingen uit Amsterdam aangegaan en hebben we met veel lokale aanbieders van opleidingen afspraken over stageplekken gemaakt. Wij doen echt onze uiterste best om voldoende medewerkers binnen te halen én binnen te houden.”

Fotografie: Natasja Wagner | Wagnerfotografe

 

Ook lid worden van onze community? Lees hier meer

Meer nieuws lezen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

 

Onze community

Babcock Logo
AKO onderdeel van Audax
lamme
Hogeschool van Amsterdam
eurest services
WFS