Nieuws LCS Session Luchtvaart Inclusief 'Denken in mogelijkheden'

LCS Studio Luchtvaart Inclusief

Op donderdag 17 juni vond de LCS Session Luchtvaart Inclusief 'Denken in mogelijkheden' plaats. Verschillende sprekers uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven deelden hun kijk op de inclusieve arbeidsmarkt met de circa zestig aanwezigen. 

We organiseerden de LCS Session met het doel de deelnemers te inspireren om inclusief werkgeverschap een stap verder te brengen binnen hun organisaties.

Nadat programmamanager Luchtvaart Inclusief Femke Woltman de aanwezigen welkom had geheten vanuit onze nieuwe LCS Studio, gaf Francien David, directeur Luchtvaart Community Schiphol een update over het Banenplan en een terug- en vooruitblik over het programma Luchtvaart Inclusief. Vervolgens ging Femke in gesprek met docent en opleidingsmanager Dennis van der Heijden en student (én docent) Şuayip Aktaş over het bieden van kansen, het pakken van kansen en over doorzetten. Şuayip startte ooit op het vmbo en studeert nu Rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook geeft hij les op MBO College Airport, waar hij een collega is van Dennis, die onder andere les geeft aan entree-studenten.

Na een korte pauze werden de deelnemers verdeeld over vier aanvullende breakout sessions:

Mogelijkheden voor subsidies, regelingen en ondersteuning voor inclusief werkgeven

Ineke Cremers en Rick Kroezen van WSP Groot-Amsterdam vertelden in breakout session 1 wat het WSP kan betekenen voor werkgevers en werkzoekenden uit de doelgroep Banenafspraak. Ook vertelden zij welke subsidiemogelijkheden er voor werkgevers zijn om mensen uit deze doelgroep aan te nemen. Hiervoor is een handzaam subsidiefilter beschikbaar. Benieuwd naar voorbeelden uit de praktijk? Die vind je hier: Personeel werven via WSP & de dagelijkse praktijk. 

Creëren van banen en optimaal inzetten van mensen 

Luc Dorenbosch (AWVN) vertelde in breakout session 2 dat baancreatie feitelijk gaat over herverdeling van taken om nieuwe banen te creëren, maar dat het eigenlijk een dubbelslag is: Door het vrijspelen of anders organiseren van taken komt werk beschikbaar voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt én door die andere verdeling wordt het werk interessanter en duurzamer voor huidige medewerkers. Zodat ieders talent optimaal wordt ingezet. Mirella Gelauf vertelde hoe baancreatie is ingezet bij Douane Passagiers op Schiphol. "Ga gewoon beginnen" was een van haar pakkende uitspraken. 

Technologie en inclusie 

In breakout session 3 gaven Steven Hubeek (Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) en Cedris) en Leendert Bos (AWVN) de deelnemers een ‘proeverij’ van diverse technologische mogelijkheden die kunnen worden benut om mensen met een arbeidsbeperking optimaal in te zetten op de werkvloer. Ze benadrukten hierbij dat niet de technologie maar de méns centraal staat. Zo kan Virtual Reality (VR) je al vooraf laten ervaren of je een bepaalde baan uit kunt voeren en ondersteunt Augmented Reality (AR) je met extra informatie terwijl je je werk uitvoert. De deelnemers aan deze sessie brachten in dat de gepresenteerde technologieën bijvoorbeeld goed gebruikt kunnen worden door statushouders, die vakkennis en ervaring hebben maar de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Ook waren er vragen over de kosten: kunnen de bedrijven dit wel betalen? Hier werd bevestigend op gereageerd: veel toepassingen zijn financieel zeker bereikbaar. Bekijk hier ook het filmpje.

Open Hiring® Een baan zonder sollicitatiegesprek

Ingeborg Zwolsman (Start Foundation) vertelde in In breakout session 4 over de kracht van Open Hiring. Dit betekent dat als je wilt werken, je gewoon aan de slag kunt gaan. Zonder sollicitatiegesprek, zonder vragen, cv of bemoeienis van de overheid. Iedereen is welkom. Open Hiring is vooral geschikt voor laagdrempelig werk met een beperkt instructieniveau. Van de werkgever wordt volledige openheid verwacht over de rol en de werkzaamheden én de bereidheid tot het bieden van een vast contract bij geschiktheid. Het besluit om te starten ligt vervolgens bij de werkzoekende. Na 2 jaar Open Hiring in Nederland zijn er ca. 20 werkgevers aan het initiatief verbonden en hebben zo’n 100 mensen een contract getekend. Bekijk hier ook het filmpje.

Tot slot

Tijdens de LCS Session werd een filmpje getoond waarin duidelijk wordt hoe 'Denken in mogelijkheden' er in de praktijk uit kan zien. Klik hier om het filmpje te bekijken.

De LCS Session Luchtvaart Inclusief werd gevolgd door een diverse groep mensen, afkomstig uit het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid. Op deze manier wordt vanuit verschillende expertises en sectoren nagedacht en invulling gegeven aan een inclusieve arbeidsmarkt op Schiphol.

Wij bedanken alle sprekers en deelnemers voor hun bijdragen en hopen iedereen weer te mogen verwelkomen bij een volgende LCS Session!

Meer informatie over Luchtvaart Inclusief? Stuur een mail naar Femke Woltman: woltman_f@schiphol.nl.

Onze community

dael
Burger King
D&B
klüh
Hertz
i-sec