Nieuws Proeftuin Logistiek: een vernieuwende manier van instroom

Foto Elrashid

Elrashid Mohamed Nour werkt sinds 1 augustus als loodsmedewerker voor dnata. Hij kwam hier terecht via de Proeftuin Logistiek. De Proeftuin Logistiek was een pilot met als doel om mensen die moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt, zich te laten oriënteren op verschillende onderdelen in de logistiek en hen uiteindelijk klaar te stomen voor een baan in deze sector.

Elrashid werkte vóór zijn baan bij dnata tien jaar in de horeca. Hij vervulde verschillende functies, waaronder die van afwasser, assistent keuken en kok. “Hoewel ik het werk heel leuk vond, ben ik uiteindelijk gestopt, omdat ik me graag verder wilde ontwikkelen”, vertelt Elrashid. “Ik heb een paar maanden een uitkering gekregen en kwam via mijn contactpersoon van het UWV in aanraking met de Proeftuin Logistiek. Omdat ik al een keer gesolliciteerd had naar de functie magazijnmedewerker, viel mijn interesse in de logistiek op”.

Tien weken oriëntatie

Tijdens de proeftuin logistiek werden tien werkzoekenden in tien weken tijd opgeleid voor een baan in de logistiek. Het programma bestond uit verschillende onderdelen: een oriëntatiefase, kennismaking met verschillende werkgevers, les van werkgevers, Nederlandse les en het behalen van het heftruckcertificaat.   

Kennismaking met verschillende bedrijven

Elrashid vervolgt: “Ik vond het echt leuk. Ik leerde nieuwe mensen kennen, maakte kennis met nieuwe bedrijven en moest weer naar school. De lessen kregen we op de Logistieke Vakschool van MBO College Airport in Hoofddorp. Met name de lessen van de bedrijven vond ik leuk. We maakten kennis met Aramex, dnata, KLM, Bos Logistics B.V., Viggo en met Special Cargo Services. Bij Special Cargo hebben we een rondleiding gekregen en leerden we meer over het vervoer van gevaarlijke stoffen. 

Uiteindelijk leek het werk bij dnata mij het leukst en toen heb ik daarvoor gekozen. Na elf weken stage mocht ik beginnen. Op de afdeling import en export houd ik mij bezig met de import. Ik zorg dat de vracht die vanuit de vliegtuigen bij ons binnenkomen, wordt gelost en dat de vrachtcodes in het systeem worden ingevoerd. Nadat deze goederen door de douane zijn gecheckt, gaan ze vanuit onze loods met vrachtwagens naar hun uiteindelijke bestemming. 

‘Ik heb het erg naar mijn zin’

In het begin moest ik echt wennen aan het vroege opstaan en de wisseldiensten, want in de horeca begon ik altijd vrij laat. Maar dat gaat nu gelukkig prima. Ik heb het erg naar mijn zin, dus ik ben heel blij dat mijn contract, dat aanvankelijk eind februari afliep, is verlengd.”

De Proeftuin Logistiek, was een initiatief van Menskracht Advies en Luchtvaart Community Schiphol (LCS). Deze pilot startte begin mei en is half juli afgerond. Met succes, want uiteindelijk heeft 70% van de deelnemers een contract gekregen. De Proeftuin Logistiek was een vernieuwende manier om in de krappe arbeidsmarkt enerzijds werkzoekenden duurzaam naar een baan te begeleiden en anderzijds instroom te genereren voor werkgevers.

Lees meer in het jaarverslag

Fotografie: Natasja Wagner

Onze community

heijmans
Douane
gategroup
VolkerWessels
WFS
bam