Nieuws‘Samen de arbeidsmarkt op Schiphol duurzaam versterken’

Francien David

Afgelopen donderdag organiseerden wij het LCS Event “Duurzame Inzetbaarheid: Wat brengt jou in beweging?”. Een mooie gelegenheid om Francien David, directeur Luchtvaart Community Schiphol te vragen naar haar visie op DI in deze snel veranderende arbeidsmarkt.

“Veel organisaties houden zich bezig met duurzame inzetbaarheid en dóén hier ook al veel aan. Het gaat echter niet alleen over een etalage met mooie trainingen, portals en vitaliteitsprogramma’s. Inzetbaarheid gaat over goed, gezond en gemotiveerd je werk kunnen doen gedurende je hele loopbaan.

En vooral het inzicht dat je hier als medewerker zelf een rol in hebt. Dat het belangrijk is om én flexibel te zijn én dat er perspectief is op mogelijkheden vanuit een veilige omgeving. Ook, en misschien wel juist, in de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk dat je je binnen je organisatie en functie blijft ontwikkelen. Leren en ontwikkelen is onderdeel van je werk.

Leiderschap

Inzetbaarheid gaat óók over leiderschap; persoonlijk leiderschap: wat brengt jou in beweging om je continu aan te passen aan de veranderende omgeving en welk leiderschap vraagt dat van leidinggevenden? Hoe ga je in gesprek en hoe geef je mensen richting, mogelijkheden en ondersteuning om niet alleen bewust te worden maar ook in actie te komen? In een arbeidsmarkt die in korte tijd zoveel veranderd is, is dit belangrijker dan ooit. Deze situatie vraagt om wendbaarheid van bedrijven en flexibiliteit van werkenden.

Veranderende arbeidsmarkt                   

Waar we vorig jaar enorme uitstroom van personeel hebben gehad op Schiphol, is de vraag naar mensen momenteel zeer groot. Bedrijven wringen zich in allerlei bochten om nieuwe medewerkers aan te trekken.

Meer dan 20.000 werkenden hebben de afgelopen anderhalf jaar de luchtvaartsector verlaten. Voor het eerst in 30 jaar zijn er meer vacatures dan beschikbare mensen. Op 16 november meldde het CBS dat er 126 vacatures zijn voor elke 100 werkzoekenden. Er wordt gesproken van groeipijn nu de economie herstelt van de zwaarste coronaklap. Dat wil zeggen: een enorme groeiende vraag en minder beschikbaar talent.

Onbenut talent

Tegelijkertijd staat er nog veel talent aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Bij het zoeken naar talent moeten we de lat anders leggen: niet alleen zoeken naar de perfecte kandidaat, maar andere eisen stellen. Naast diploma's en ervaring, ook kijken naar talenten en vaardigheden, ondersteuning geven door extra scholing en opleiding en perspectief bieden voor huidig personeel.

Hoe benutten we de bestaande beroepsbevolking beter? Hoe kunnen we de huidige mensen in onze organisaties op Schiphol maximaal inzetten? Naast de kwantitatieve kant van meer uren werken, zijn opties zoals het werk anders inrichten of jobcarving misschien wel een deel van de oplossing. En hier zit ook de link met inzetbaarheid.

Mismatch op de arbeidsmarkt

De mismatch op de arbeidsmarkt is niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. De arbeidsmarkt op Schiphol wordt gemaakt door mensen. En mensen gaan het herstel van de luchtvaart bepalen. Dus we staan voor een extra opdracht. De ontwikkelingen in de arbeidsmarkt die zich steeds sneller opvolgen door o.a. digitalisering en robotisering, vragen ons om ons continu te blijven ontwikkelen. En misschien zijn deze technologische ontwikkelingen wel een deel van de oplossing. Want dit vraagt om voortdurende aandacht voor de inzetbaarheid van iedereen! Dat vraagt om vooruit te kijken, en naast de urgentie van de dag van vandaag, samen te werken om de arbeidsmarkt op Schiphol duurzaam te versterken.”

 

Fotografie: Natasja Wagner: Wagnerfotografe 

Onze community

sodexo
KLM Catering Services
ACN
GSA logo
Raggers
eurest services