Nieuws Uitzendbureaus Schiphol slaan handen ineen

Productie pro

Op Schiphol hebben uitzendbureaus Randstad, Manpower, Adecco en Olympia de handen ineen geslagen om hun uitzendkrachten die op Schiphol hun baan verloren weer aan het werk te helpen. Hoewel veel uitzendkrachten elders geplaatst konden worden, zijn er vanwege de coronacrisis ook vaste uitzendkrachten met een vast contract ‘op de bank’ beland.

Allereerst is verkend welke beroepen en sectoren kansrijk zijn op dit moment voor welke uitzendkrachten dit zou passen en welke opleiding eventueel nodig is om ze hier naartoe om te scholen. Uit deze vraag is de inzet van de opleiding ‘Productie pro’ voortgekomen. Deze opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte (e-learning) en een aantal praktijkopdrachten. Als het theoretische gedeelte met goed gevolg wordt afgelegd, is het mogelijk om verder te gaan met praktijkopdrachten om uiteindelijk een erkend mbo-certificaat te behalen. 

Als Productie pro-medewerker ben je werkzaam binnen een bedrijf in de procesindustrie (soms ‘maakindustrie’ genoemd). In de fabriek waar de medewerker werkt, worden producten of halffabricaten gemaakt in een aantal bewerkingsstappen. Samen met de operator wordt ervoor gezorgd dat het productieproces goed verloopt. Inmiddels zijn er vijftien aanmeldingen binnen en zes daarvan hebben de opleiding bijna afgerond.

LCS is nauw betrokken bij dit project, evenals House of Skills. Uitzendkrachten die zich aanmelden voor deze opleiding, krijgen de mogelijkheid om een skillspaspoort aan te maken. Inmiddels hebben een kleine veertig mensen een gesprek voor loopbaancoaching via House of Skills gehad, een aantal daarvan heeft een skillspaspoort gekregen dat zowel medewerkers zelf als hun mogelijke nieuwe werkgevers inzicht geeft in welke kennis en vaardigheden de medewerker heeft. Ook kregen zij een loopbaangesprek. Zo’n gesprek is een van de manieren van coaching om deelnemers te helpen een volgende stap in een baan te zetten. Daarnaast worden via Stichting DOORZAAM Alles-in-één-Trajecten geboden. In zo’n traject onderzoekt de uitzendkracht onder persoonlijke begeleiding van een coach wat de uitdagingen zijn met betrekking tot duurzame inzetbaarheid voor nu en de toekomst.  

Bovendien kunnen zij gebruik maken van een interventiebudget van maximaal 2.500 euro en ‘Van werk naar werk vouchers’ ter waarde van 500 euro. Voor de mensen die door Adecco en Randstad in Productie Pro zijn gestart, helpt DOORZAAM met een scholingsvoucher. Zo wordt een groot gedeelte van de kosten betaald. Ook het Werkgever Servicepunt en het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam werkt samen met de uitzendbureau’s om gezamenlijk baanmogelijkheden te vinden voor de medewerkers.

Door de loopbaangesprekken, opleidingen en inzet van de uitzendbureaus zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk medewerkers zo snel, maar ook duurzaam, mogelijk weer aan het werk gaan. 

Foto: Technicom

Onze community

lamme
menzies
1nergiek
Regional Jet Center
Special Cargo Services
arriva touring