NieuwsVraag vanaf 2 mei het STAP-opleidingsbudget aan

STAP budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 2 mei 2022 opnieuw een budget van €1.000 aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Hiervoor komt iedereen in aanmerking aan wie in het eerste tijdvak van dit jaar (maart-april) geen STAP-budget is toegekend. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Hiermee wil de overheid mensen helpen, die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het STAP-budget vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting.

Via het STAP-budget kunnen mensen een opleiding, training of cursus volgen. Hiermee financiert de overheid de mogelijkheid voor zowel werkenden als werkzoekenden een betere positie op de arbeidsmarkt. Vanwege de grote veranderingen op de arbeidsmarkt is het van grote toegevoegde waarde om jezelf te blijven ontwikkelen.

De invoering van het STAP-budget betekent dat de fiscale aftrek van scholingskosten wordt vervangen. Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Wat deze verandering betekent hangt af van je situatie. Raadpleeg de Belastingdienst voor meer informatie.

Aanvragen kunnen jaarlijks eenmalig worden gedaan via het STAP-portaal. Na goedkeuring wordt het bedrag betaald aan de gekozen opleider. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een lijst bij met opleidingen en trainingen waar het STAP-budget aan kan worden uitbesteed.

Kijk voor meer informatie op deze pagina van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheiddeze pagina van de Rijksoverheiddeze pagina van het UWV of dit handige, informatieve overzicht dat continu up-to-date gehouden wordt.

Onze community

Heijmans
VanderLande
lamme
Beumer Group logo
KLM Royal Dutch Airlines
KLPD