Ik hoop dat ik mag blijven

René Tepas

René Tepas werkt sinds begin januari als medewerker Passenbureau bij de Douane. René volgde de mbo 3-opleiding Bedrijfsadministratie. Hij werkte daarna in administratieve functies bij Flora Holland in Aalsmeer en bij de gemeente Hilversum.

Omdat René een (lichte) vorm van PDD NOS heeft, is het voor hem niet gemakkelijk om een passende baan te vinden. Daarom meldde hij zich eind vorig jaar aan voor een AIRpotential bijeenkomst bij LCS. Een week later werd hij gebeld door het UWV of hij geïnteresseerd was in een functie bij de Douane op Schiphol. Hij ging op gesprek en dat pakte goed uit.

René vertelt: “Bij het passenbureau van de Douane worden alle passen, zoals legitimatiepassen, autopassen en Schipholpassen in orde gemaakt voor de medewerkers van de Douane op Schiphol en in de haven van Rotterdam. Dit gaat in totaal om ongeveer 1800 mensen. Wat ik doe is de passen aan de medewerkers koppelen. Autorisaties verschillen per persoon en per functie. Nadat ik in ons systeem een pas aan een medewerker heb gekoppeld, wordt de pas actief.”

René is eerst twee maanden op proef en als het van beide kanten goed bevalt, krijgt hij een jaarcontract. Omdat het voor beide partijen even wennen is, wordt René op zijn afdeling begeleid door buddy Astrid. Jobcoach Alice is degene die het contact onderhoudt tussen het bedrijf en het UWV.

René vindt deze begeleiding prettig: “In het begin mocht ik langzaam opbouwen. Dat was wel fijn, want ik moest wel even omschakelen na zes maanden zonder werk. Maar ik heb het heel erg naar mijn zin, dus ik hoop dat ik mag blijven.”