De mens achter de technologie

Sjoerd Blüm

Sjoerd Blüm werkt sinds 2015 op de IT-afdeling van Royal Schiphol Group en geeft hier sinds 2017 leiding aan als Chief Information Officer. Wat voor Sjoerd voorop staat, is wat de digitale superpowers  voor ons als mens kunnen betekenen.

“Onze luchthaven draait 24/7 op technologie. Hier komen allemaal logistieke stromen bij elkaar: passagiers, medewerkers, bagage, vracht, etc. Wat primair van belang is, is dat alles ‘gewoon’ werkt; get the basics right. Daar doen wij iedere dag onze stinkende best voor. We halen daarbij continu data op: via sensoren, via beveiligingscamera’s, via signalen die smartphones uitzenden, etc. Op basis van al die gegevens kunnen we bijvoorbeeld geanonimiseerd passagiers- en bagagestromen volgen, planningen maken en voorspellingen doen, om voor alle passagiers de ervaring op de luchthaven verder te optimaliseren.”

“Als afdeling moeten wij ons kunnen aanpassen aan al die gegevens”, vervolgt Sjoerd. “Wij moeten meebewegen, want als we blijven doen wat we altijd gedaan hebben, komen we niet vooruit. Europe’s preferred airport willen zijn, heeft ook te maken met het hebben van de beste en meest moderne IT, zodat je klaar bent voor de toekomst. Wij zijn dan ook nauw betrokken bij de bouw van de nieuwe A-pier. Een gigantische, maar fantastische klus.”

Sjoerd besluit: “Maar hoezeer ik ook geboeid ben door technologie, uiteindelijk gaat het om de mens: wat zijn de wensen van de gebruikers, hebben we de beste mensen in huis om de opgehaalde data op de juiste manier te vertalen, hoe vinden we de juiste aansluiting op het onderwijs en hoe kunnen moderne digitale middelen passagiers, medewerkers en studenten het beste ondersteunen? Het beste halen uit de combinatie tussen menselijke en digitale krachten, dat is wat mij drijft.”