Van het werk op Schiphol word je snel volwassen

Danique Brouwer

Danique Brouwer is een van de studenten van MBO College Airport die deelneemt aan de Branded Class. Zij volgt de 3-jarige opleiding Facilitair Manager Luchthaven en loopt daarvoor stage bij schoonmaakbedrijf Hago op Schiphol; om en om vier weken werken, zes weken naar school.

Werken op Schiphol brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Dat merkte Danique direct toen ze begon met haar stage: “Je wordt hier snel volwassen. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de schoonmaak, maar ook medeverantwoordelijk voor de motivatie van de schoonmakers en voor hun veiligheid. Zij vinden regelmatig onbeheerde spullen, waarvan je niet weet van wie of wat het is. Daar moet je melding van maken. Schiphol is echt een stad op zich, er gebeurt hier altijd wel iets.”

Danique wordt opgeleid tot facilitair manager, maar leert aan het begin van haar opleiding eerst wat het facilitaire werk op Schiphol inhoudt. “De eerste vier weken heb ik vooral schoonmaakwerk gedaan, zodat ik weet waar onze medewerkers tegenaan lopen. Nu leer ik steeds meer wat het werk van leidinggevende inhoudt. Dat is heel divers. Het is belangrijk om goed te kunnen communiceren met de schoonmaakkrachten, want bij ons werken mensen van veel verschillende nationaliteiten. Motivatie is een belangrijk onderwerp van gesprek. Het is van belang de juiste manier te vinden om mensen aan te spreken, zonder kritiek op hen te leveren.“

Een andere taak van facilitair manager is gesprekken voeren met opdrachtgever Schiphol en de roosters maken. Organiseren en plannen vindt Danique het leukste onderdeel van haar opleiding. ”Ik wil het liefst doorgroeien naar het hbo, om daar een managementopleiding te volgen”, besluit Danique.