Voor iedereen is een plek

leonore nieuwmeijer

Leonore Nieuwmeijer is sinds vier jaar Specialist Inclusiviteit bij Asito. Ze houdt zich zowel intern als extern bezig met inclusief ondernemen en motiveert anderen dat ook te doen. Haar uitgangspunt is dat er voor iedereen een plek is om te werken: “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen ertoe wil doen. Uiteindelijk wil niemand thuiszitten, iedereen heeft de behoefte om deel te nemen aan de maatschappij.”

“Op dit moment heeft niet iedereen dezelfde kansen en zijn we niet in staat een gezamenlijke cultuur neer te zetten”, vertelt Leonore. “In Nederland worden juist de tegenstellingen benadrukt en de verschillen in stand gehouden. Om dit te veranderen moet je klein beginnen. Asito is een familiebedrijf, waarin duurzaamheid verankerd zit. Bij ons werken inmiddels 10.000 schoonmaakkrachten van meer dan 100 nationaliteiten. 1500 daarvan hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. We hebben een raad van diversiteit die toeziet op gelijke kansen voor iedereen. Daarnaast nemen we deel in samenwerkingsprojecten met diverse organisaties, zoals KLM, de GGZ, gemeenten en LCS om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te kunnen geven. ”

“Asito is een dienstverlenend bedrijf dat voor haar werkzaamheden afhankelijk is van opdrachtgevers”, vervolgt Leonore. “Wij werken op hun locatie. Toch ga ik met hen in gesprek over inclusiviteit, diversiteit en duurzaamheid. Ik wil anderen intrinsiek motiveren zich hier binnen hun organisatie hard voor te maken. Het levert zoveel op.”

Leonore maakt actief gebruik van social media om haar visie uit te dragen. Ze heeft haar eigen website en schrijft blogs. Ook richtte ze Inclusief Nederland op; een community met als doel onze samenleving inclusiever te maken.