'Een logisch loopbaanpad over meerdere bedrijven heen'

Aart Slagt

Aart Slagt, Executive Vice President Information Services & CIO KLM (ten tijde van het interview was hij Executive Vice President HR & Industrial Relations)

Ik vind het belangrijk om in de luchtvaartsector je krachten te bundelen als het gaat om duurzame inzetbaarheid (DI). DI gaat verder dan KLM en Schiphol. Het is ook belangrijk dat het onderwijs daarbij is aangesloten. Luchtvaart Community Schiphol(LCS) kan die partijen efficiënt aan elkaar verbinden.

Hoger opgeleiden vinden vaak hun weg wel, maar praktisch opgeleiden die veelal fysieke banen hebben, komen op een gegeven moment vast te zitten. Zij hebben dan ondersteuning nodig om verder te komen in hun loopbaan. Het mooie van een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is dat je medewerkers vanuit het werk kunt stimuleren. Zij hebben al een baan, maar dat zij met wat extra inspanningen een diploma kunnen halen, werkt enorm motiverend. Dat verworven diploma geeft hen het zelfvertrouwen om een volgende stap te zetten. Daarbij is het netwerk van LCS heel belangrijk. Dat zorgt ervoor dat een medewerker zicht krijgt op mogelijke perspectieven. En wanneer deze dan op de deur klopt van een ander bedrijf, er ook daadwerkelijk wordt opengedaan. En dan word je beloond voor wat je zelf hebt ingezet.

Skillspaspoort

Ik geloof niet in dezelfde baan tot aan je pensioen. Het werkt verandert continu,  vooral in de luchtvaart. Je moet je blijven ontwikkelen,  competent blijven en ‘fit for the job’. Op Schiphol zijn veel banen die gewoon niet gezond zijn om tot je 67ste te doen. Een Skillspaspoort kan hierbij helpen. Het is eigenlijk het paspoort dat je helpt om mobiel te zijn; een objectieve vastlegging van je kennis, kunde en ervaring. Binnen een bedrijf heb je veel aan je skills, maar wanneer ze zijn vastgelegd, kun je er ook buiten je bedrijf iets mee. Dat stimuleert mobiliteit over bedrijven heen.

Diepste crisis ooit

De coronacrisis is de diepste crisis die wij ooit als bedrijf hebben meegemaakt. We bestonden net 100 jaar en waren aan het groeien. Van het ene op het andere moment was daar die keiharde stop. We moesten onze organisatie anders gaan inrichten en bijvoorbeeld digitale trajecten versnellen. Dat doet een enorm beroep op de wendbaarheid en flexibiliteit van je medewerkers. Ineens werden er andere skills gevraagd en gingen afdelingen elkaar uithelpen. Daar ben ik enorm trots op.

Optimaal benutten van skills en daarin groeien

Voor de toekomst denk ik dat we met het netwerk van LCS en als luchtvaarsector de handen nog meer ineen zouden kunnen slaan. Vooral daar waar het gaat om de ontwikkeling van medewerkers. Dat je als medewerker een logisch loopbaanpad hebt over meerdere bedrijven heen, waar je je skills optimaal benut en daar ook in groeit. Je begint bijvoorbeeld als bagagemedewerker bij bedrijf A, groeit door naar teamleider bij bedrijf B en wordt vervolgens planner bij bedrijf C. Natuurlijk is dit nog een vergezicht, maar die ambitie moeten we samen hebben.

Fotografie: Natasja Wagner, www.wagnerfotografe.nl

Onze community

lvnl
Royal flora holland
beumer
VanderLande
aviapartner
Kuehne Nagel