Erkenning van skills als investering in jezelf

Peggy-Ann Vlug en Ilhan OrnekGeneral Manager HR Peggy-Ann Vlug en HR adviseur Ilhan Ornek zijn vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het skillspaspoort. Ilhan zit in het projectteam en Menzies is een van de bedrijven waar medewerkers het paspoort uittesten. 

Peggy-Ann: Wij hebben veel medewerkers op mbo-niveau en voor velen is er een drempel of geen noodzaak om een CV te maken. Ze werken hier al jaren en kwamen hogerop door kennis en ervaring. Onze medewerkers hebben vaak wel het mbo-werk- en denkniveau, maar niet altijd de papieren. Wat zij kunnen staat niet op papier. Het skillspaspoort geeft hen die mogelijkheid. In eerste instantie voor zichzelf, maar ook voor anderen, als ze willen doorgroeien. 

Ilhan: De medewerkers die meedoen aan de test, vullen in groepjes hun skillspaspoort in. Zij worden begeleid door iemand van House of Skills. Daarna bespreken we hoe dit is bevallen. Voor medewerkers is het vastleggen van hun skills enorm belangrijk, want het is een stukje erkenning. Het legt de nadruk op wat je wél kunt en niet op wat je niet kunt. 

Peggy-Ann: Het paspoort geeft bovendien een andere dynamiek aan een gesprek, omdat het verder gaat dan een droge opsomming van feiten. Stel dat iemand niet goed uit z’n woorden kan komen tijdens een sollicitatiegesprek, maar wel een harde werker is en geschikt voor de functie, dan helpt het skillspaspoort daarbij. 

Ilhan: Mijn droom is dat iedereen er straks mee werkt, want een sollicitatiegesprek is maar een momentopname. Ik ben blij dat we hier vanuit Menzies een bijdrage aan mogen leveren. Het is een moderne manier van solliciteren. Je geeft meer van je persoonlijkheid bloot, wat net het verschil kan maken ten opzichte van iemand anders. 

Peggy-Ann: Toch verwacht ik niet dat het CV volledig zal wegraken. Het skillspaspoort is een welkome aanvulling, een soort mini-assessment. Maar voor sommige functies zullen altijd harde eisen blijven. 

Ilhan: Voor alle duidelijkheid: ons doel is niet dat mensen weggaan. We zien het skillspaspoort vooral als een investering in jezelf. En als mogelijk opstapje naar een toekomstige hogere functie. 

Peggy-Ann Vlug, General Manager HR bij Menzies, Ilhan Ornek, HR adviseur bij Menzies

Onze community

Douane
TUI
paraat
Vermaat
Lagardère
Royal flora holland