'Iedere 10 seconden is het anders'
Op Schiphol zijn duizenden verschillende banen bij honderden verschillende bedrijven, in een 24/7 dynamiek. Daarom is de baankeuze divers en zijn de doorgroeimogelijkheden groot. Mensen die er werken zijn trots op hun baan en zeggen: “Geen dag is hetzelfde”. Via verhalen van uiteenlopende medewerkers op Schiphol willen we laten zien welke loopbaanpaden er zoal mogelijk zijn.
Deze keer het verhaal van Richard Oosting, dedicated teamleader bij security bedrijf I-SEC. Naast zijn 80% functie, zit Richard in de Ondernemingsraad van I-SEC en is hij kaderlid van de vakbond CNV.
Mijn werkzaamheden
Richard: “Het is onze taak Het is onze taak om elke vlucht veilig te laten vertrekken. Dit betekent dat wij de procedures moeten volgen die er vanuit de overheid zijn opgelegd. Wanneer ik ’s ochtends op dienst kom, klok ik eerst in en kijk ik op het rooster wanneer ik waar ben ingedeeld. Voordat ik naar mijn werkplek ga, hebben we eerst een briefing. In deze briefing worden de laatste updates omtrent procedures doorgenomen en worden andere actuele zaken besproken die van belang zijn voor de dienst. Per dienst ben ik verantwoordelijk voor het proces en de veiligheid op de securitylanes. Vaak ben ik verantwoordelijk voor twee security lanes. Ik moet zorgen dat daar alles goed verloopt en de security agents helpen, waar nodig.”
Wat ik leuk vind aan mijn werk
Richard is 46 en werkt inmiddels ruim zeven jaar bij I-SEC. Hij heeft het er naar zijn zin. “De interactie met reizigers maakt mijn werk leuk, vooral met kinderen. En daarnaast de afwisseling; iedere 10 seconden kan het anders zijn. Je weet nooit waar je tegenaan loopt. Ik heb al zoveel meegemaakt. Om alles steeds weer tot een goed einde te kunnen brengen, werken wij nauw samen met de Douane en de Koninklijke Marechaussee. Wat ons werk lastig maakt, is het gedrag van sommige reizigers en de voortdurend wijzigende procedures. Maar ook de houding van sommige collega’s blijft een punt van aandacht.”
Opleiding
Net als de meeste collega’s volgde Richard de opleiding Luchthavenbeveiliger op MBO College Airport. “De opleiding vond ik een beetje rommelig en de theorievakken vond ik lastig, want ik ben een praktijkjongen, Toch zei een docente tijdens de BAST-opleiding tegen mij: ‘Ik zie wel wat in jou, jij bent geschikt voor dit vak’. Ik begrijp inmiddels wat ze daarmee bedoelde, want dit beroep past echt bij mij. Eigenschappen die mij helpen bij mijn vak zijn denk ik dat ik kalm en rustig blijf in alle situaties, dat ik kennis heb van wat ik doe en wat ik niet weet, dat zoek ik op. Ik hoor van anderen dat ik autoriteit uitstraal en mijn lichaam helpt me om altijd mijn mannetje te staan.”

Loopbaan tot nu
Voordat Richard bij I-SEC begon, had hij hele andere functies. Hij deed jarenlang inkomend telefoonwerk voor grote organisaties als Nuon, Essent, Aegon en de gemeente Amsterdam. “Het laatste telefoonwerk was via een uitzendbureau en dat stopte. Toen moest ik op zoek naar iets anders. Ik kon als schoonmaker voor Asito aan de slag en kwam terecht bij het GH-filter op Schiphol. Ik zag steeds die vliegtuigen vol mensen het gebouw binnenstromen, net als ik alles weer netjes schoon had gemaakt. De voorman destijds zei: ‘Ik heb een andere klus voor je’ en ik ging aan de slag als glazenwasser. Ik had het erg naar mijn zin, maar vanwege een aanbesteding onder de schoonmaakbedrijven op Schiphol, moesten de uitzendkrachten eruit. Ik wilde dolgraag op Schiphol blijven werken, want ik ben gek van de luchtvaart. Als schoonmaker in beschermd gebied moet je altijd door de security controle en dat leek me ook wel interessant om te doen. Aanvankelijk was ik bang dat dat te hoog gegrepen was voor mij. Toch heb ik uiteindelijk gesolliciteerd en tot mijn grote blijdschap werd ik aangenomen.”
Ontwikkeling in de toekomst
“Hoe ik mijn ontwikkeling zie? Ik heb twee keer per jaar een doelstellingsgesprek met mijn leidinggevende en moet eerlijk zeggen dat ik nog zoekende ben naar wat ik verder wil. Ik ben geen beginner meer in dit vak, maar zie mezelf ook nog niet 100% als een leider. Daarin heb ik nog wat stappen te maken. Wat ik wel weet, is dat ik het belangrijk vindt om via de OR, de vakbond en de overlegorganen waar ik in zit, de schakel te zijn tussen de werkvloer en de rest van Schiphol. Want Schiphol, dat maken we samen”, besluit Richard.
Fotografie: Natasja Wagner