Nieuws Arbeid in transitie

Arbeid in transitie

LCS houdt zich onder andere bezig met het ontwikkelen van digitale vaardigheden bij medewerkers op en rond de luchthaven Schiphol. Wij merken namelijk dat de bedrijven in onze community het belangrijk vinden dat hun medewerkers de technologische ontwikkelingen zien als een kans en niet als een bedreiging.

Onlangs is het onderzoek van DenkWerk* naar het effect van technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gepubliceerd. Deze ontwikkelingen hebben we nodig, omdat ze ons werk kunnen vergemakkelijken en ons in staat stellen effectiever te werken.

In het onderzoek is een van de vragen die centraal staat ‘hoe zorgen we ervoor dat mensen nieuwe technische vaardigheden aanleren die nodig zijn op de veranderende arbeidsmarkt?’. Deze vraag kijkt naar veranderingen binnen het takenpakket in huidige beroepen, maar ook naar beroepen die verdwijnen waardoor medewerkers omgeschoold moeten worden. Met dit vraagstuk houdt LCS zich ook bezig.

De antwoorden op deze vraag die DenkWerk noemt, zijn gesplitst in drie groepen: voor bedrijven, voor de overheid en voor individuen. Voor bedrijven is het belangrijk dat ze samenwerken met het onderwijs en dat ze zich binnen het bedrijf ook bezighouden met het continu ontwikkelen van de vaardigheden van medewerkers. De overheid moet zich vooral richten op de juiste wet- en regelgeving, om zo nieuwe manieren van ontwikkelen mogelijk en aantrekkelijk te maken voor zowel bedrijven als individuen. Tot slot is het voor individuen van belang dat zij beseffen dat ze zelf ook verantwoordelijk zijn voor hun ontwikkeling. Het is belangrijk dat zij zelf tijd en/of middelen investeren in eigen ontwikkeling.

Vanuit LCS verbinden we overheid, bedrijven en onderwijs met elkaar, met als doel om de arbeidsmarkt op Schiphol duurzaam te versterken. Een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven is hierbij cruciaal. Daar helpen wij bij. Door een goede samenwerking met het onderwijs, maar ook binnen de luchtvaartsector, maken wij het voor individuen mogelijk zichzelf te blijven ontwikkelen.

*Denkwerk is een onafhankelijke denktank die met krachtige ideeën bij wil dragen aan een welvarend, inclusief en vooruitstrevend Nederland.

Bron: Arbeid in transitie: hoe mens en technologie samen kunnen werken, DenkWerk, januari 2019

Onze community

WFS
klm e&s
Douane
SSP The Food Travel Experts
i-sec
KLM Catering Services