Nieuws ‘Dat gevoel van onderlinge saamhorigheid is heel bijzonder’

Rosemaryn Schep

Rosemaryn Schep volgde de mbo4-opleiding Aviation Operations Officer op MBO College Airport in Hoofddorp. We interviewden haar voor het jaarverslag van 2019 tijdens haar stage bij de afdeling Day2Day Operations van Royal Schiphol Group. Haar grote wens was om daar ooit te werken. Die wens ging sneller in vervulling dan ze had verwacht. Op 1 februari is ze begonnen als Authority Officer Terminal. Ten tijde van dit interview was ze nog in opleiding.

“Mijn eindstage liep ik bij Viggo”, vertelt Rosemaryn. “Dat was in coronatijd en het was lastig om een stagepek te vinden. Viggo was toen als nieuwe afhandelaar gestart op Schiphol, dus ik was superblij met deze plek. Ik heb toen zes maanden meegewerkt in de operatie als bagage & ramp employee. Dat betekent dat je samen met je collega’s vliegtuigen laadt en lost. Dat was zwaar, maar ik had het ook ontzettend naar mijn zin. De mensen, de mentaliteit. Eén team één taak is echt het motto.

Verantwoordelijk voor het turnaround proces

In 2021 studeerde ik af en mocht ik bij Viggo blijven werken. Als flight officer en turnaround coördinator. In deze functie was ik verantwoordelijk voor het hele turnaround proces van een vlucht. Je ziet erop toe dat dit proces veilig en op tijd gebeurt, en je doet de communicatie tussen de gate, de crew en het platform. Per dienst kreeg ik tussen de 4 en 8 vluchten toegewezen. Ik vond dat geweldig om te doen en het ging me goed af. Ik heb me in het begin echt moeten bewijzen. Ik kwam daar als 22-jarige en moest het wel waarmaken. Je moet dit leuk vinden, lef tonen en niet bang zijn. Maar als je je  eenmaal bewezen hébt, dan zit het ook goed.

Multiskilled werken

Bij Viggo werken ze multiskilled. Dat wil zeggen dat je multi inzetbaar bent en er steeds nieuwe skills bij leert. Dat betekende dat ik nog steeds kon worden ingezet bij het laden en lossen, maar ook dat ik parttime ben begonnen als trainer. Ik trainde alle nieuwe collega’s en begeleidde bestaande collega’s bij het aanleren van nieuwe skills. Hierbij moet je denken aan de skills in de bagagekelder en op het platform, maar ook de skills van flight officer en het bedienen van de VDGS (visual guiding & docking system). Dat was wel even wennen in het begin, maar uiteindelijk heb ik ook daar m’n draai in gevonden en ben ik fulltime trainer geworden.

Sollicitatie

Tijdens mijn stage bij Royal Schiphol Group was het al mijn doel en om daar ooit te gaan werken. Ik had contact gehouden met een aantal mensen en op een gegeven moment werd ik getipt dat er waarschijnlijk een vacature van Authority Officer Terminal zou vrijkomen. Hoewel ik het nog steeds naar mijn zit had bij Viggo, heb ik toch gesolliciteerd want deze kans wilde ik niet laten schieten. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en een maand later werd ik gebeld dat ik was aangenomen. Ik wist niet wat me overkwam!

Wat doet een Authority Officer?

Er zijn vier soorten Authority Officers: Terminal, Airside, Landside en Bagage. Wij zijn er voor de veiligheid en de handhaving van de geldende regels. Als Authority Officer Terminal letten mijn collega’s en ik er op dat er veilig gewerkt wordt in de terminal. Ook zien wij bijvoorbeeld toe op de snelheid van elektrische voertuigen (de EVW’s), of mensen hun gordel dragen en of ze niet bellen tijdens het rijden. Afhankelijk van de ernst van de overtreding spreken wij hen aan of krijgen ze een schriftelijke waarschuwing. Wanneer er schade gereden wordt, maken wij een rapport op. Daarnaast draaien wij BHV-diensten.

Tot slot

Het leuke aan dit werk vind ik het contact met iedereen in de terminal, de medewerkers van andere bedrijven. Dat gevoel van saamhorigheid is heel bijzonder. Ik zie mezelf hier voorlopig niet weggaan. Ik wil eerst deze baan goed onder de knie krijgen en dan zie ik wel weer verder. Schiphol kent zoveel verschillende functies!

Fotografie: Natasja Wagner | Wagnerfotografe

Lees hier ons hele jaarverslag

Onze community

sar
transavia
dael
hms host
beumer
Special Cargo Services