Nieuws ‘De drempel is hoog en wij willen helpen om deze te verlagen’

Geldproblematiek

In dit interview vertelt Jolanda Roquas, Coördinator Trainingen & Opleidingen, over geldproblematiek onder werkenden op Schiphol en de rol die Luchtvaart Community Schiphol (LCS) hierin speelt ten aanzien van bewustwording.

“Wij krijgen vanuit de bedrijven in onze community regelmatig te horen dat medewerkers financiële problemen hebben. Ook loonbeslagen komen veel voor. Mogelijk vraag je je af hoe dit kan, aangezien veel mensen (fulltime) werken. Vaak moet van één salaris  een redelijk groot gezin worden onderhouden. Wanneer er maandelijks meer uitgaat dan er binnenkomt, kan je ook als werkende in in de schuldproblematiek terecht komen. Dit kan vergaande gevolgen hebben, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Werknemers kunnen bijvoorbeeld veel stress ervaren, wat kan leiden tot (langdurig) ziek melden. Daarom is bewustwording zo belangrijk. LCS speelt hierin een rol door werkgevers hierover te informeren en door trainingen aan te bieden over geldproblematiek, zowel voor werkgevers als voor werknemers.

Verschillende doelgroepen

Allereerst bieden wij verschillende trainingen aan voor mensen die te maken hebben met schulden of graag willen leren om beter met hun geld om te gaan. Daarnaast is gebleken dat er een verband bestaat tussen geldproblematiek en een Nederlandse taalachterstand. Hier hebben wij de training Financieel Fit voor ontwikkeld. Hierbij worden digitale vaardigheden verbeterd en wordt tijd besteed aan het begrijpen en herkennen van belangrijke financiële termen. Daarnaast hebben wij ook de Financiële scan in onze trainingscatalogus. In samenwerking met Prikkl wordt een 1-op-1 advies gegeven op basis van iemands financiële situatie.

De drempel om hulp te zoeken is hoog en wij willen helpen om deze te verlagen. Daarom richten wij ons naast de mensen die te maken hebben met schulden ook op de HR-managers en leidinggevenden. Zo organiseren wij informatiesessies en besteden wij aandacht aan het onderwerp in de HR-netwerk bijeenkomsten. Aansluitend hierop bieden wij het programma ‘Hoe herken ik medewerkers met schulden?’ Hierbij wordt gefocust op het herkennen van medewerkers met schulden en het anticiperen hierop.

Toekomstige trainingen

Wij zullen bij onze partners en spelers blijven benadrukken hoe belangrijk het is om werknemers hulp te bieden bij geldproblematiek. Daarnaast houden we het trainingsaanbod van andere organisaties in de gaten die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Zo heeft Prikkl bijvoorbeeld recent een programma ontwikkeld voor 50+’ers over de financiële mogelijkheden richting de pensioenleeftijd. Mogelijk kunnen wij deze training ook gaan aanbieden.”

Meer informatie of vragen over onze trainingen en het opleidingsportaal? Neem contact op met trainingen@schiphol.nl

Onze community

ROC van Amsterdam Flevoland
Royal flora holland
dnata
lvnl
VanderLande
Vermaat