Nieuws 'Durf van gebaande paden af te stappen'

Melissa Sloetjes HMSHost

De krapte op de arbeidsmarkt zal niemand ontgaan zijn. Ook op Schiphol hebben we hiermee te maken. Melissa Sloetjes, verantwoordelijke voor Recruitment bij HMSHost op Schiphol vertelt over de creatieve manieren die zij inzetten om nieuwe werknemers aan te trekken.

“Net als andere bedrijven op Schiphol hebben wij ook een groot aantal vacatures die wij lastig vervuld krijgen. Wat je merkt is dat de selectieprocedure meer tijd kost dan voorheen: als organisatie moet je  meer moeite doen om een kandidaat te overtuigen om bij jou te komen werken. Werkzoekenden hebben in de huidige arbeidsmarkt uit veel banen te kiezen  Daarom hebben wij onder andere de hulp ingeroepen van LCS en van het Werkgeversservicepunt (WSP) Groot-Amsterdam. Vanuit het WSP krijgen we mensen aangeboden die uit een uitkeringssituatie komen en LCS kan via haar contacten onze vacatures aanbieden, ook aan mensen met een arbeidsbeperking.

Een CV is niet nodig

We hebben vanuit het WSP een groep sollicitanten aangeboden gekregen. Na een gesprek met één van onze Hospitality Managers Richard Ozdemirci en zijn Assistent hebben we ruim 40 nieuwe collega’s aangenomen. Zonder CV. Ook hebben wij een rondleiding gegeven aan zes statushouders, waarvan er vier op Schiphol zijn begonnen en we er twee konden voorstellen aan één van onze horecalocaties buiten Schiphol. Wij vinden het belangrijk om te kijken naar motivatie en naar wat iemand WEL kan, in plaats van wat iemand NIET kan. Dat geldt ook voor de doelgroep arbeidsbeperkten. Bij sommige mensen is het nodig om met name in het begin tijd te investeren om erachter te komen wat deze persoon nodig heeft om zijn of haar werk te kunnen doen. Als organisatie krijg je daar veel voor terug. Het enige wat wij vragen is op tijd te komen, je aan de gemaakte afspraken te houden en bereid te zijn om in wisseldiensten te werken, want we zijn wel een 24-uurs organisatie.

Open Hiring: een baan zonder een sollicitatiegesprek

Het feit dat wij af hebben durven stappen van ons reguliere proces heeft ervoor gezorgd dat wij nu een groot aantal nieuwe collega’s hebben kunnen aannemen. Denk hierbij aan het afstappen van het idee van een CV als vereiste in het sollicitatieproces. Wat het tot een groot succes maakt is dat onze managers hiervoor openstaan en in staat zijn om te kijken wat mensen juist wel kunnen! Daarnaast denken ze ook organisatie-breed in plaats van alleen voor hun eigen horecalocatie. Inmiddels zijn wij nog een stapje verder gegaan en zijn wij begonnen met Open Hiring: Dit houdt in dat de kandidaat zelf bepaalt of hij/zij geschikt is voor de functie. Naast het feit dat de kandidaat solliciteert zonder CV, is het geheel aan hem/haar om voor deze baan te gaan of niet.

Korte lijntjes

Daarnaast zijn 'korte lijntjes' heel waardevol en is het nauwe contact met het UWV en WSP erg belangrijk. Zo hebben onze managers bijvoorbeeld een WhatsApp groep met het UWV en WSP, waarin ze snel met elkaar kunt schakelen. Daardoor kunnen we er samen voor zorgen dat sollicitanten binnen twee dagen een reactie krijgen en binnen zeven dagen kunnen worden aangenomen.

Ik weet dat het misschien niet altijd makkelijk is om van gebaande paden af te stappen en het is ook zeker niet zo dat er geen procedures meer zijn, maar ik zou zeggen: probeer het gewoon. Want het is vooral ook heel erg leuk, dit geeft zóveel energie!”.

Wat doet HMSHost?

HMSHost exploiteert brands en eigen merken op meer dan 120 vliegvelden over de hele wereld. Op Schiphol exploiteren zij onder andere Starbucks, LEON, La Place en eigen concepten zoals Harvest Market, Wine & Seafood bar Bubbels, Vlaamse Frites en Café Flor. In totaal heeft HMSHost in Nederland 150 horeca locaties verspreid over Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Utrecht Hoog-Catharijne, Designer Outlet Roermond, Amsterdam The Style Outlet en circa 30 NS-stations.

Onze community

VolkerWessels
ISS
1nergiek
gassan
SSP The Food Travel Experts
transdev