Nieuws Gratis Nederlandse taallessen op Schiphol

foto Taalakkoord

In samenwerking met de gemeente Amsterdam en House of Skills biedt Luchtvaart Community  medewerkers van bedrijven op Schiphol de mogelijkheid om gratis Nederlandse les te volgen. Dit aanbod komt voort uit het Amsterdams Taalakkoord om laaggeletterdheid op de werkvloer aan te pakken. Eén van de pijlers van het Amsterdams Taalakkoord is taalscholing van medewerkers. Onderzoek toont aan dat betere taalvaardigheid van medewerkers onder andere zorgt voor een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Vanuit het Amsterdams Taalakkoord wordt daarom het programma Taal op de Werkvloer ingezet. Dit is een taaltraining die wordt verzorgd door een erkende opleider, waarbij het leren van de taal afgestemd wordt op de specifieke werkzaamheden van de werknemer.

Taal op de Werkvloer is voor alle medewerkers die moeite hebben met spreken, lezen of schrijven van de taal. De duur en intensiteit van een traject wordt samen met de werkgever bepaald. Doorgaans kan uitgegaan worden van twee uur per week voor een periode van zes maanden.  

Luchtvaart Community Schiphol coördineert de aanmeldingen van de taaltrajecten op Schiphol.  Werkgevers kunnen individuele werknemers opgeven voor groepen met werknemers van andere bedrijven op Schiphol. Een andere mogelijkheid is om een groep aan te melden (minstens vijf deelnemers). In dit geval wordt Taal op de Werkvloer ingezet binnen het bedrijf zelf. Hiervoor is het wel nodig dat er een ruimte beschikbaar is voor de taaltraining of medewerkers beschikken over de faciliteiten om de taaltraining online te volgen. 

Voorwaarden

Voorwaarde om deel te nemen aan dit taaltraject is dat de deelnemer woonachtig is in Amsterdam of in één van de regiogemeenten (Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, De Ronde Venen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn, Haarlem/Zuid-Kennemerland). De gemeente Amsterdam voorziet hierin in samenwerking met House of Skills, die hiervoor financiële middelen vanuit het Europees Sociaal Fonds inzet. Er zijn wel andere investeringen van de werkgever nodig. Zo moet de cursus in overleg inhoudelijk worden voorbereid en volgen deelnemers de cursus (deels) onder werktijd. Voorwaarden voor deelnemers zijn dat de medewerkers gealfabetiseerd zijn en ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie.

Werkgevers die gebruikmaken van Taal op de Werkvloer worden onderdeel van het netwerk van werkgevers van het Amsterdams Taalakkoord. Dit betekent dat ze bereid zijn om met de gemeente samen te werken om laaggeletterdheid binnen hun organisatie aan te pakken. Hier zitten geen financiële- of prestatieverplichtingen aan vast, maar vraagt wel om bereidheid om met dit thema aan de slag te gaan. 

Aanmelden is mogelijk tot 1 november a.s.

Ben je geïnteresseerd om Taal op de Werkvloer in te zetten voor jouw medewerkers of heb je vragen over het Amsterdams Taalakkoord? Neem dan contact op met Jolanda Roquas op trainingen@schiphol.nl

Beeld: Gemeente Amsterdam, Amsterdams Taalakkoord

 

Onze community

aviapartner
gsa
dael
dnata
arriva touring
Aramex