Nieuws ‘Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen’

Ronald Heezen KLM BBL

Ronald Heezen heeft in september 2021 zijn twee jaar durende BBL-opleiding Logistiek Teamleider afgerond. Inmiddels werkt hij als Operational Stock Controller bij Component Services van KLM. Hij zorgt ervoor dat de benodigde vliegtuigonderdelen die uit het logistieke proces zijn geraakt, tijdig aanwezig zijn. Om in het vliegtuig te kunnen plaatsen, maar ook om te worden gerepareerd.

Ronald is geboren in São Paulo, Brazilië en woont sinds 18 jaar in Nederland, met zijn vrouw en dochter van inmiddels 7. Ronald werkt ruim zes jaar op Schiphol. Hij begon als uitzendkracht bij KLM op het platform en werkte daarna in de bagagekelder. Hij is gedreven in alles wat hij doet en dit bleef niet onopgemerkt. In 2019 werd hij voor zijn inzet beloond en kreeg hij de kans om de BBL-opleiding Logistiek Teamleider te volgen en door te stromen binnen KLM, naar de afdeling Logistics. Dit betekende vier dagen werken en één dag naar school op MBO College Airport. Deze kans heeft hij met beide handen aangegrepen. In dit interview deelt Ronald zijn ervaringen met het BBL-traject en vertelt hij wat zijn opleiding hem heeft gebracht.

Wat heeft de BBL-opleiding je opgeleverd?

‘Allereerst heb ik veel nieuwe kennis opgedaan over de werkzaamheden die ik in de jaren hiervoor heb uitgevoerd. Waar ik eerst slechts fysiek werk leverde, heeft mijn BBL-opleiding mij inzicht gegeven over het verloop van verschillende logistieke processen. De kwartjes vielen steeds meer op hun plek. Daarnaast heb ik administratieve werkzaamheden geleerd, zoals het opstellen van een verslag. Dit zorgde er niet alleen voor dat ik nu processen in kaart kan brengen, maar het heeft ook enorm geholpen bij het verbeteren van mijn Nederlands.

Hoe beviel de combinatie werken en studeren?

De combinatie van werken en leren, was af en toe een flinke uitdaging, maar dat ging mij goed af. Vooraf heb ik tegen mezelf gezegd; ‘Na ruim 20 jaar niet meer op school te zijn geweest, ga ik ten koste van alles deze opleiding halen.’ Een andere uitdaging was de taal. Door mijn Braziliaanse achtergrond heb ik in het begin erg mijn best moeten doen om het Nederlandse onderwijs te volgen, maar uiteindelijk leek het bijna vanzelf te gaan. Als de klas een opdracht kreeg, was ik vaak de eerste die het inleverde, niet omdat ik haast had, maar omdat ik het zó leuk vond.

Wat is jouw advies voor een collega die twijfelt om een BBL-traject te volgen?

Doe het en pak die kans! Het geeft je mogelijkheden door alle extra informatie; er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Een collega van mij had al eens een opleiding van een hoger niveau gedaan en wist daardoor niet of hij dit BBL-traject wilde doorlopen. Ik heb tegen hem gezegd dat hij dit echt moest doen. Het zou hem de mogelijkheid geven om binnen KLM door te groeien en in de luchtvaartbranche te kunnen blijven werken. En stel dat dit toch niet lukt, dan heb je in ieder geval een mbo-3 diploma, waarmee je ander werk kunt doen. In de logistiek is altijd werk. Als mijn leidinggevende zou vragen of ik nogmaals zo’n traject in wil gaan, zou mijn reactie zijn; ‘Absoluut, want ik wil mezelf blijven ontwikkelen en vooruit binnen KLM!’

Fotografie: Natasja Wagner | Wagnerfotografe

 

Onze community

TUI
corendon
Douane
arriva touring
KLM Royal Dutch Airlines
KLM Catering Services