NieuwsLCS Event: impact coronacrisis op arbeidsmarkt Schiphol 

foto

Donderdag vond het jaarlijkse LCS Event plaats. Dit jaar stond dat in het teken van de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt op Schiphol. Te gast waren Marjolein ten Hoonte van Randstad Groep, Jos Sanders van de HAN en Nienke Meijer en Simone Heidema van De Buitenboordmotor.  

"Wij hebben in deze tijd drie belangrijke opgaven: instroom, doorstroom en uitstroom van werknemers", aldus Francien David, directeur LCS. Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt van Randstad Groep, besprak vervolgens de impact die de coronacrisis heeft op de arbeidsmarkt op Schiphol en in de rest van Nederland. Ze geeft aan dat skills van werknemers nu belangrijker zijn dan ooit. 

Dat skills belangrijk zijn, beaamt Jos Sanders, lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en senior onderzoeker bij TNO. Hij vertelde over het belang van een skills georiënteerde arbeidsmarkt en legde het belang van een leven lang ontwikkelen uit: “Blijf niet focussen op je eigen beroep, maar kijk verder op de arbeidsmarkt. Een werknemer zou moeten kijken naar de vaardigheden die in zijn rugzak zitten en van een situatie van misfit naar refit gaan. Begeleiding daarbij is noodzakelijk, bijvoorbeeld vanuit HR of door een loopbaancoach”.  

“Om te zorgen voor een succesvolle uitstroom naar een betekenisvolle baan zouden werknemers over een loopbrug van een boventallige naar een betekenisvolle baan moeten gaan”, aldus Nienke Meijer en Simone Heidema, co-founders van De Buitenboordmotor. Zij baseren dit op de manier waarop dit in Zweden wordt gedaan. Zo’n systeem bestaat in Nederland nog niet en de begeleiding van werk naar werk gaat in ons land gepaard met veel hobbels. “We kunnen deze hobbels voorkomen door rekening te houden met twee dingen: zorg voor de werknemers die blijven en begeleid werknemers die op de loopbrug richting een andere baan gaan."

Francien stelt tot slot dat we perspectief moeten blijven bieden aan de mensen die op Schiphol blijven werken: een reis die we met elkaar moeten maken. De roep tot actie is groot en met elkaar zetten we de eerste stappen om samen beter uit deze impactvolle situatie te komen. 

In onderstaande animatie worden de gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt op Schiphol in kaart gebracht:

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!