Nieuws LCS verwelkomt nieuwe speler: Kuehne+Nagel

Onno Puit Kuehne + Nagel

Met trots heten wij Kuehne+Nagel welkom in onze community. Met zo’n 3.500 medewerkers en meer dan 20 vestigingen behoort Kuehne+Nagel tot een van de grootste distributiebedrijven van Nederland. Ze verzorgen wereldwijd het vervoer van goederen, over zee, door de lucht, via de binnenvaart en over de weg. Op Schiphol waar de divisie Air Logistics is gevestigd, heeft het bedrijf drie vestigingen met in totaal 400 medewerkers. Daarnaast hebben zij nog een kantoor bij de bloemenveiling in Aalsmeer.

In 1890 begon Kuehne+Nagel, opgericht door August Kuehne en Friedrich Nagel, als zeevrachtbedrijf in de haven van Bremen. In de afgelopen 130 jaar is het bedrijf uitgegroeid van een traditioneel expeditiebedrijf tot een logistieke partner die gespecialiseerde oplossingen biedt voor grote industrieën over de hele wereld. ​​​​​Het hoofdkantoor is tegenwoordig gevestigd in Zwitserland en er werken zo’n 79.000 medewerkers op bijna 1.300 locaties in bijna 100 landen.

Instroom en behoud

We spraken Onno Puit, HR Businesspartner: “Voordat ik anderhalf jaar geleden in deze functie startte, was ik ruim zes jaar werkzaam als HR Businesspartner bij KLM Catering Services. Samen met mijn collega Melike Tuncer ben ik op dit moment verantwoordelijk voor de uitvoering van het HR beleid bij Kuehne+Nagel op Schiphol. Hieronder vallen instroom, doorstroom en uitstroom. In deze krappe arbeidsmarkt is goeie instroom echt heel lastig. Een groot probleem voor veel bedrijven op Schiphol is het benodigde VGB. Voor ons warehouse en office halen we inmiddels mensen uit het buitenland. Een extern bureau houdt zich met de huisvesting van deze nieuwe collega’s bezig, maar ook met de aanvraag van een BSN-nummer, vergunningen en een bankrekeningnummer.

Investeren in leidinggevenden

Helaas kennen ook wij verloop. De logistieke wereld is een snelle business, waarin het behouden van mensen een grote uitdaging blijft. We steken veel energie in de ontwikkeling van onze leidinggevenden, zodat zij weten hoe zij op de juiste manier aandacht aan onze medewerkers kunnen geven. Daarnaast zijn er voor medewerkers veel ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden, ook internationaal.

Activiteiten op Schiphol

Op de verschillende locaties op Schiphol verzorgen wij de im- en export voor onze klanten en sinds kort heeft Kuehne+Nagel  twee eigen vrachttoestellen, waarvan er een vanaf eind oktober twee keer per week van Schiphol naar Taiwan gaat vliegen. In onze loodsen wordt alles wat met diverse vrachtvliegtuigen binnenkomt, gereed gemaakt voor het vervolgtransport binnen Nederland en de rest van de wereld. Voor de export werken wij met diverse luchtvaartmaatschappijen samen om de producten van onze klanten wereldwijd te kunnen verspreiden. Sommige producten moeten op een specifieke manier verpakt en vervoerd worden. Zo wordt aan het vervoer van bijvoorbeeld medicijnen hoge eisen gesteld en daarvoor heeft Kuehne+Nagel op Schiphol een speciale temperature controlled warehouse beschikbaar.

Soorten producten en klanten

Binnen de producten die vervoerd worden, kun je twee categorieën onderscheiden; perishables (zoals vers fruit, vis, andere verse etenswaren en bloemen) en hard cargo (waaronder high tech producten en farmaceutische producten). Klanten van ons zijn onder anderen Albert Heijn, ASML, Apple, Lenovo en KLM. KLM is een bijzondere klant omdat wij ook klant van hen zijn. KLM Cargo vervoert vracht voor ons en wij doen de warehousing en het vervoer van onderdelen voor hen. Ik kan gerust zeggen dat Kuehne+Nagel een zeer succesvol bedrijf is en een betrouwbare partner. Maar dat legt soms wel een grote druk op de organisatie. Dat is iets wat we ook meenemen in de training van onze leidinggevenden: hoe ga je daarmee om?

Waarom lid van LCS?

Een van de redenen om lid te worden van LCS is om kennis en tips uit te kunnen wisselen met HR professionals van andere bedrijven binnen de community. We hebben toch allemaal grotendeels met dezelfde arbeidsmarktvraagstukken te maken. Hoe krijg ik voldoende instroom, hoe behoud ik mijn personeel? Wellicht kan het in bepaalde situaties mogelijk zijn om ook mensen uit te wisselen tussen bedrijven of traineeships aan te bieden over de verschillende bedrijven heen. Want de ontwikkeling van mensen vinden wij heel belangrijk.”

Fotografie: Natasja Wagner|Wagnerfotografe

Ook lid worden van onze community? Bekijk dan hier de mogelijkheden of neem contact op met frank.van.der.laan@schiphol.nl

Onze community

Mobiel Centre Marktonderzoek
Regional Jet Center
Vermaat
G4S
KLM Catering Services
Raggers