NieuwsNeuropsycholoog Elke Geraerts vertelt over werkstress

Elke Geraerts Mentaal Kapitaal

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1 en de cijfers blijven stijgen. Uit onderzoek van TNO, dat eind 2018 verscheen, blijkt dat 16% van de werkenden in Nederland burn-out klachten ervaart. Dat zijn meer dan één miljoen werknemers. Daarnaast geeft 20% van de werknemers werkstress aan als reden voor verzuim. Dat zijn negen miljoen verzuimdagen, wat neerkomt op 2,5 miljard euro totale verzuimkosten wegens werkstress. 

Op Schiphol is de situatie niet anders. In het Arbeidsmarktonderzoek Schiphol uit 2016 wordt verzuim van medewerkers als een groot knelpunt genoemd, voornamelijk langdurige uitval als gevolg van werkstress in combinatie met het privéleven. Wat kunnen wij voor onszelf, maar ook als werkgevers hieraan doen? Wij hebben Elke Geraerts uitgenodigd om de leden van onze community hierin mee te nemen, om ons bewuster te maken van wat we kunnen veranderen.  

Elke is op een missie om mensen bewuster te maken van de mogelijkheden van hun brein, met name hoe zij hun brein sterker kunnen maken. Ze is doctor in de neuropsychologie en partner bij het internationale consultancybedrijf Better Minds at Work. Haar verhaal bezit een goede wetenschappelijke basis, aangevuld met boeiende verhalen over Elkes ervaringen in de praktijk. Elke sprak deze week op Schiphol, maar staat ook op podia in Kyoto, Dubai en San Francisco.  

Wat kun jij als werkgever doen om werkstress tegen te gaan, om je medewerkers mentaal en fysiek vitaal te houden? 

Elkes betoog ging onder andere over het belang van veerkracht. Haar verhaal is een eyeopener voor iedereen die wil weten hoe investeren in veerkracht kan leiden tot meer productiviteit en geluk. De leden van onze community gingen na het betoog van Elke naar huis met een 48-uren durende uitdaging. Zo werden zij gestimuleerd om een aantal veerkrachtige tips en tricks meteen toe te passen in de praktijk. 

Wil je meer lezen over Elke en haar missie om de mentale veerkracht van mensen aan te scherpen? Bekijk dan haar website.