Nieuws ‘Onze mensen zijn ons kapitaal’

Allan Henrich Lagardere

Met trots heten wij Lagardère Travel Retail welkom in onze community. Lagardère is van oorsprong een familiebedrijf en onderdeel van de Lagardère Group; wereldleider op het gebied van travel retail. In Nederland hebben zij winkels op het gebied van travel essentials, fashion en foodservice, gevestigd op vliegvelden en stations. Wij spraken CEO Allan Henrich.

“Zelf kom ik uit de reisbranche. 22 Jaar geleden kwam ik via via in contact met een lid van de familie Gerzon; een Joodse fashion familie die na een lange periode van succes, na de oorlog steeds meer locaties besloot af te stoten. Een kleinzoon van de familie vond dit geen goed idee en is op Schiphol begonnen met 16 m² retail ruimte. Dit bleek een goede zet: inmiddels is dit uitgegroeid tot 2500 m².

In 2000 vroeg hij mij of ik financieel directeur wilden worden. Toen de merken rondom Gerzon steeds sterker werden, gingen we op zoek naar een ‘grote broer’, met dezelfde normen en waarden. Deze vonden we in 2013 in het Franse Lagardère, tevens een familiebedrijf.”

Geen ontslagen in coronatijd

“Onze mensen zijn ons kapitaal”, vervolgt Allan. “Ze komen uit alle windrichtingen; een mooie smeltkroes van culturen. Wij hebben een vrij platte organisatie, waarin iedereen gelijk is. Bij sollicitaties antwoord ik op de vraag: ‘Wat verwacht je van mij?’ steevast: ‘Dat je jezelf blijft zien in de spiegel. Als je jezelf bent, ben je op je best.’

In Nederland hebben wij rond de 700 mensen in dienst, die werken in een van onze 60 winkels: op Schiphol, op Eindhoven Airport en op de NS-stations. We zijn er heel trots op dat we in de coronaperiode geen mensen hebben hoeven ontslaan. Wij zorgen in goede én in slechte tijden voor hen.

Chinezen belangrijke klanten

Qua inkomsten zitten we nog steeds op -25% ten opzichte van pre corona. De Chinezen blijven nog een beetje achter; zij hebben een belangrijk aandeel in onze inkomsten. Zelfs in het diepste dal van corona brachten zij 10% in. Op Schiphol verkopen wij mode, lederwaren en reisasseccoires. Naast winkels als Victora’s Secret, Burberry en Hermès hebben wij ook vier souvenirs winkels.

Toetreding tot de LCS community

Er is een aantal redenen waarom we ons hebben aangesloten bij LCS. We vinden de banenmarkt een mooie gelegenheid om nieuwe collega’s te werven en hebben ons aangesloten bij het platform werkopschiphol.nl. Maar wij geloven vooral in wat de community doet. We vinden het belangrijk om kennis en ervaring te delen, maar ook om samen te werken waar dat kan. Schiphol is een fantastische werkplek en samen kunnen wij die aantrekkelijkheid vergroten. Als je kijkt naar duurzame inzetbaarheid: binnen Lagardère zijn ontzettend veel mogelijkheden, maar binnen de community zijn dat er nóg meer, gezien de diversiteit aan banen en vakgebieden.

Doorgroeien is belangrijk

Want ondanks dat wij het heel fijn vinden dat onze medewerkers zo loyaal zijn naar ons bedrijf en hier lang blijven werken, vinden wij doorgroeien net zo belangrijk. Zowel binnen als buiten het bedrijf. Zes van de mensen uit onze winkels werken nu op het hoofdkantoor in Lijnden. Onlangs is iemand uit dienst gegaan om voor zichzelf te beginnen. Dat vind ik een mooie ontwikkelingstap. Als ‘The call of the wild’* aan je trekt, dan moet je gaan.”

*Boek geschreven door Jack London

Fotografie: Natasja Wagner | wagnerfotografe.nl

Onze community

Regional Jet Center
Hogeschool van Amsterdam
Executive Mobility Group
McDonald's
transavia
Arriva