"LCS zet zich in om Schiphol aantrekkelijker te maken als plek om te werken en je te ontwikkelen. Initiatieven werkopschiphol.nl en de banenmarkten leveren hier een belangrijke bijdrage aan. WerkopSchiphol is dan ook niet alleen een vacatureplatform, maar in samenwerking met MBO College Airport, de Hogeschool van Amsterdam en andere onderwijsinstanties ook een plek om je te ontwikkelen.
Ik vond het mooi om te zien dat MBO College Airport op de laatste banenmarkt in februari ook aanwezig was met hun BBL-opleidingen. Omdat het zo belangrijk is voor werkenden op Schiphol om je te blijven ontwikkelen en door te groeien.
15 jaar LCS
Ik vind het positief hoe LCS haar community in de afgelopen jaren heeft weten uit te bouwen en in staat is om via verschillende netwerksessies en evenementen kennis te delen. Kennis over de huidige, weerbarstige arbeidsmarkt. Daar helpen zij werkgevers echt mee. Tijdens het LCS Event ter ere van haar 15-jarige jubileum in november gingen verschillende werkgevers met elkaar in gesprek en wisselden zij ervaringen uit. Dat is echt de kracht van LCS: verbinden en samen een antwoord vinden op de vragen die nu leven in de arbeidsmarkt.
Arbeidsmarkt
Alle werkgevers worstelen met het aantrekken van talent en de concurrentie is enorm. Er is een overvloed aan vacatures en het is echt een werknemersmarkt geworden. Op de banenmarkt in februari zag je ook dat sommige werkgevers buiten al werkzoekenden stonden te rekruteren. Als werkgevers moeten wij laten zien wat we te bieden hebben in plaats van andersom. We gaan van ’post and pray’ naar ‘hunt 2 hire’. Toch kijken werkzoekenden niet alleen naar salaris en arbeidsvoorwaarden, maar ook naar perspectief en ontwikkeling. De werkgevers zijn wakker, maar moeten meer overgaan tot actie.
Vergrijzing
Actie is ook van belang omdat we een uitstroomgolf zien aankomen van pensioengerechtigden. Die uitstroom opvangen in de toch al krappe arbeidsmarkt, is lastig. Daar komt nog bij dat er onder invloed van technologie nieuwe en andere soorten banen ontstaan. Daar moeten we ons als werkgevers op voorbereiden.
Instroom en behoud bij KLM
Instroom van nieuw talent is belangrijk, maar het behoud van je medewerkers ook. De werving van nieuwe medewerkers vliegen we bij KLM doelgroepgericht aan. Zo vindt operationeel personeel perspectief en ontwikkeling belangrijk, volgt technisch personeel graag nieuwe technologieën en zijn IT-professionals geïnteresseerd in innovatieve projecten.
Binnen KLM vinden we het belangrijk om onze medewerkers te blijven volgen: wat willen zij, hoe kunnen we hen daarbij ondersteunen? Hier voeren wij ontwikkelgesprekken over. Ook kijken we naar interne doorstroom. Want uitstroom bij de ene divisie kan voor instroom zorgen bij een andere plek binnen de organisatie.
Verduurzaming
De aantrekkelijkheid van een werkplek wordt voor veel mensen ook bepaald door de mate van aandacht voor verduurzaming. Daar moet je elkaar als sector in versterken, door uit te stralen dat je daar samen je best voor doet. Binnen KLM lopen diverse trajecten. Wij zijn bezig om al het rijdende afhandelingsmaterieel elektrisch te maken en om het gebruik van waste zoveel mogelijk uit ons hele proces te halen. Onze nieuwe generatie vliegtuigen is geluidsarmer en daarnaast zijn we aan het experimenteren met SAF (Sustainable Aviation Fuel); een duurzame brandstof op basis van gerecycled frituurvet, die minder extra CO2 aan de atmosfeer toevoegt.
Tot slot
De weerbarstigheid van de arbeidsmarkt is 'here to stay'. LCS heeft de kennis van deze arbeidsmarkt en deelt deze met haar community, die zich blijft uitbreiden. Daar laat zij echt toegevoegde waarde mee zien en daar ben ik trots op. Daarbij is het ook nog een mooie club van bevlogen mensen. Heel belangrijk, want wij werken mét mensen, vóór mensen en bedrijven."
Daan Nijssen, Bestuursvoorzitter Luchtvaart Community Schiphol en VP HR Center of Expertise Resourcing & Health bij KLM.