NieuwsToch praktijkexamens voor mbo4-studenten steward(ess)

Simulatie praktijkexamens Albeda Deltion College Airport

KLM is al jaren een leerbedrijf dat vele stagiaires de kans geeft om hun eindstage voor de mbo4-opleiding Luchtvaartdienstverlener/Steward(ess) te halen. Enkele jaren geleden is een samenwerkingsverband opgericht tussen KLM, drie ROC’s: Deltion College in Zwolle, Albeda in Rotterdam en MBO College Airport in Hoofddorp, met LCS als verbindende partij daartussen. Zowel KLM, de scholen als ook de studenten waren zeer tevreden over de samenwerking, het niveau van de stage en de kansen voor de studenten.

Door de coronacrisis zag KLM echter in korte tijd haar vluchten en passagiersaantallen dalen, waardoor KLM (tijdelijk) geen leerbedrijf meer kon zijn. Met als gevolg dat de studenten Luchtvaartdienstverlener/Steward(ess) in hun examenjaar hun stage bij KLM niet konden continueren.  Daarom hebben KLM en de drie verbonden mbo-scholen onder leiding van LCS een alternatieve manier bedacht om de studenten toch te laten afstuderen.

Voor een kleine 300 studenten wordt op hun eigen school een simulatie gerealiseerd die de praktijk zeer dicht benadert.

Drie airport processen zullen worden gesimuleerd:  

 1. Het check-in process

Hier is de steward(ess) aan het inchecken in de vertrekhal. Er wordt gebruik gemaakt van het (incheck)systeem. Hij of zij staat de passagiers te woord. De basissituatie (de reguliere check-in) is voor alle studenten verplicht en daarna volgen vier keuzes:

 • Dangerous good in handbagage
 • Overbagage
 • Nooduitgang en odd size bagage
 • Vertraging

2. Het in- en uitstappproces bij de gate

Hier is de steward(ess) met zijn of haar collega’s bij de gate en begeleidt het instappen en uitstappen van passagiers. Indien mogelijk wordt er gebruik gemaakt van het reguliere systeem aan de gate. Hij of zij staat de passagiers te woord. De volgende situaties komen voor:

 • Incomplete reispapieren
 • Stand-by passagiers
 • Informeren van uitstappende passagiers 

3. Het aankomstproces

Hier is de steward(ess) werkzaam in de aankomsthal en ontvangt odd size, gevonden, beschadigde bagage en/of zoekgeraakte bagage. Indien mogelijk wordt er gebruik gemaakt van het reguliere systeem in de aankomsthal. Hij of zij staat de passagiers te woord. De volgende situaties komen voor:

 • Beschadigde bagage
 • Beschadigde odd-size bagage
 • Vermiste bagage
 • Vermiste odd-size bagage  

KLM levert Shiftleaders die, normaal gesproken de stagiaires begeleiden en de proeve van bekwaamheid invullen, als assessor optreden en KLM-medewerkers die als passagier acteren.

Het Deltion College trapt af: sinds 28 mei tot en met 8 juni vinden daar de examens plaats. Daarna volgt Albeda van 9 tot en met 12 juni en MBO College Airport sluit de rij van 15 tot en met 19 juni.  Gezien het grote aantal studenten zal MBO College Airport ook in september nog examens afnemen op deze manier. 

We zijn heel blij dat we deze oplossing samen kunnen aanbieden aan de studenten!