Dankbaar voor deze kans

Ana Pinto

Ana Pinto Silva werkt al bijna 26 jaar bij KLM Catering Services (KCS). Ze begon als uitzendkracht en is nu shiftleader. In deze functie is ze verantwoordelijk voor het logistieke gedeelte: zij zorgt er samen met haar team van chauffeurs en productiemedewerkers in de hal voor dat de vliegtuigen op tijd van maaltijden worden voorzien.

“Wat ik zo leuk vind aan mijn werk? De afwisseling”, vertelt Ana. “Iedere dag is anders. Soms stormt het, soms vriest het, soms komen kisten later binnen. Dan moet ik improviseren om te voorkomen dat het proces stagneert.” Ana is de enige vrouwelijke shiftleader op haar afdeling bij KCS. In totaal zijn er vier shiftleaders, waarvan er per dienst minimaal twee aanwezig zijn. “Ons werk is een ketting. De vrachtwagens komen met vuile trollies binnen, worden schoongemaakt en opnieuw bevoorraad. Daarna gaan ze schoon en gevuld met een volgende vrachtwagen weer naar de vliegtuigen toe.”

Ana is in september vorig jaar begonnen met de mbo-niveau 3 opleiding BBL Logistiek Teamleider: “Tegen mijn kinderen van 9 en 17 zeg ik altijd dat ik wil dat ze hun opleiding afmaken. Dan antwoorden ze dat ik dat niet heb gedaan. En dat klopt. Daarom dacht ik, ‘het is nu of nooit’. De opleiding is leuk, maar de combinatie met wisseldiensten is intensief. Ik heb een hele leuke klas met collega’s van verschillende KLM-afdelingen. We wisselen ervaringen uit en hebben veel lol samen. Maar er zijn weken dat ik tot 00.00 een avonddienst heb, de volgende dag naar school moet en de dag erna om 03.00 uur m’n bed uit ga voor een ochtenddienst. Bij school horen huiswerkopdrachten en daarnaast heb ik mijn gezin, mijn huishouden en mijn sport (Ana doet aan kickboksen). Maar ik ben dankbaar dat ik deze kans gekregen heb, dus ik ga mijn opleiding hoe dan ook afmaken.”