Echt een beweging op de arbeidsmarkt teweeg brengen

Bernadet van VeldhuizenEr samen voor zorgen dat het menselijk kapitaal van waarde blijft. Dat is het doel van Match to Work. Initiatiefnemer Bernadet van Veldhuizen vertelt waarom het bundelen van krachten van werkgevers zo waardevol is. 

Bernadet: Als reïntegratiecoach bij beveiligingsbedrijf I-SEC zag ik hoe lastig werknemers mobiliteit vinden. Het securitywerk is fysiek en mentaal zwaar. Het ziekteverzuim is hoog. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter wordt bij langdurig verzuim eerst gekeken naar een oplossing binnen het bedrijf en na een jaar erbuiten. De ervaring leerde dat I-SEC niet het enige bedrijf was wat hiermee te maken had. Hoe mooi zou het zijn als je een netwerk opbouwt met verschillende bedrijven die onderling werk(ervarings)plekken uitwisselen?  

Regiomatch

Zoiets bleek al te bestaan. Ik kwam in contact met Regiomatch; een netwerk in de regio Amsterdam dat werkgevers met elkaar verbindt met als doel mobiliteit en duurzame inzetbaarheid. Van I-SEC kreeg ik de ruimte om hier tijd in te investeren. Samen met Hesther Fiks van werkgever UWV bouwden we het netwerk uit van 30 naar 100 bedrijven. In 2014 werd ik de trekker van Regiomatch. I-SEC had er baat bij, want de werknemers die tijdelijk hun functie niet meer konden uitvoeren, konden werkervaring bij een ander bedrijf opdoen, met behoud van salaris en dienstverband. Iedereen was enthousiast! 

Match to work Schiphol

Omdat I-SEC op Schiphol zit, ontstond de gedachte om ook de Schipholregio aan te sluiten bij Regiomatch. Zoveel bedrijven, zoveel arbeidspotentieel, nog meer kansen. I-SEC is aangesloten bij LCS; de verbindende kracht tussen de werkgevers op Schiphol. Dus ik benaderde directeur Francien David. Zij reageerde meteen positief. Sinds 2019 is Match to Work Schiphol een feit. Wij verbinden werkgevers op Schiphol om samen nieuwe loopbaankansen te creëren voor medewerkers. De naam Regiomatch bestaat niet meer, maar het doel is ongewijzigd.

Inmiddels  is Match to Work in zeven Nederlandse regio’s actief: Noord (Groningen, Friesland, Drenthe), Alkmaar, Breda/Dordrecht, ’t Gooi, Vecht en Eem, Leiden/Den Haag, Amsterdam en Schiphol. En Zwolle en Zaanstreek staan te popelen. 

Hoe werkt het?

Maandelijks vindt per regio bij een van de deelnemende werkgevers een ‘tafel’ plaats. Deelname is gratis. Wat je inbrengt is je menselijke kapitaal. Na het uitwisselen van ervaringen mogen vijf medewerkers van verschillende werkgevers zich profileren via een korte pitch. De aanwezige werkgevers geven direct feedback. We werken niet met CV’s en niet met vacatures, maar kijken samen naar mogelijkheden. Er wordt gematcht vanuit persoonlijke waardes. Vaak leidt dit tot een nieuwe werkervaringsplek. Soms ook tot een echte overstap naar een ander bedrijf. Ook gaan medewerkers na drie maanden met hernieuwd enthousiasme terug naar hun eigen werkgever. 

LinQcafé

Inmiddels zijn er zoveel medewerkers die willen pitchen dat we daarvoor samen met LCS een nieuw initiatief hebben ontwikkeld: LinQcafé: naast de reguliere ‘tafels’ komen bij LCS twee tot vier keer per jaar bij LCS 20 werkgevers en 20 kandidaten bijeen. Volgens hetzelfde principe.  

Mijn ultieme doel is dat we over vijf jaar terug kijken en zien dat we met Match to Work bijgedragen hebben aan een toekomstbestendige en circulaire arbeidsmarkt. 

Bernadet van Veldhuizen, initiatiefnemer en eigenaar Match to Work

Onze community

bam
dael
Swissport
Capi-lux
ctsn
ROC van Amsterdam Flevoland