Vroegtijdig bij bedrijven aan tafel voor goeie instroom

Philip Mol

Philip Mol is sinds de zomer van 2016 voorzitter van de directie van MBO College Airport in Hoofddorp. De aansluiting van zijn school op de arbeidsmarkt op Schiphol en het volgen van ontwikkelingen is cruciaal. Nauwe samenwerking met bedrijven en een goed relatienetwerk is hiervoor de basis. De markt is gelukkig goed op dit moment: bedrijven staan te springen om mbo-studenten.

“Een leven lang ontwikkelen vind ik een belangrijk thema”, vertelt Philip. “De school is hierin de verbindende factor. Instroom is een belangrijk issue op dit moment, evenals digitalisering. Wij moeten zorgen dat we mensen afleveren die ook daadwerkelijk een baan vinden binnen de luchtvaartsector. Maar dat gaat twee kanten op: als bedrijven willen dat we goed opgeleide mensen leveren, moeten zij bereid zijn ons inzicht te geven in ontwikkelingen binnen hun organisatie. Het heeft geen zin om een check-in agent op te leiden als je al weet dat de meeste passagiers inchecken bij een self service apparaat.”

Philip betrekt zijn docenten nauw bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Niet voor niets nodigde hij Sjoerd Blüm (CIO bij Royal Schiphol Group) uit voor de opening van het schooljaar 2018/2019. “Ik vind het belangrijk dat mijn docenten zich bewust zijn van de impact van digitalisering. Op de arbeidsmarkt, maar ook op het onderwijs. Daar moeten we op inspelen. Wij gebruiken nu bijvoorbeeld binnen een paar opleidingen Virtual Reality. Op de school staat een prachtige mock-up van een vliegtuig, maar die vliegt niet. Een VR-bril geeft de mogelijkheid real life situaties na te bootsen. Niet alleen bij de opleiding tot stewardess, maar bijvoorbeeld in de vliegtuigtechniek. Dit verbetert de aansluiting op de arbeidsmarkt.”

Philip ziet digitalisering vooral als een waardevol hulpmiddel. “De toewijding van echte mensen kun je niet automatiseren. Als je vliegangst hebt, helpt het niet als een robot zegt dat je niet bang hoeft te zijn. Een hand op je schouder en een begrijpende blik doet dan veel meer.”