'Samen kijken naar de toekomst'

Maarten van As

Maarten van As, Managing Director van Air Cargo Nederland (ACN)

ACN is de brancheorganisatie voor de luchtvrachtindustrie in Nederland en een van de partners van Luchtvaart Community Schiphol (LCS). ACN verbindt alle partijen in de luchtvrachtketen met elkaar en probeert samen met hen het luchtvrachtproces te verbeteren. Leden van ACN zijn luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, luchtvrachtexpediteurs, grondafhandelingsbedrijven, air cargo truckers en een groot aantal zakelijke dienstverleners, zoals banken, verzekeraars, opleiders, adviesbureaus, uitzendorganisaties en securitybedrijven.

Sinds de coronacrisis is het aantal vrachtvliegtuigbewegingen groter dan ooit. Enerzijds omdat een deel van de vracht niet meer mee kan met passagierstoestellen, die zijn er immers nauwelijks, en anderzijds door de explosieve stijging van onder andere medische hulpmiddelen en e-commerce.

Samenwerking met hogescholen, universiteiten en kennisbedrijven

Om het luchtvrachtproces efficiënter te maken, werken wij onder andere samen met hogescholen, universiteiten en kennisbedrijven. Zo maakt de Erasmus Universiteit in Rotterdam jaarlijks de luchtvaartmonitor. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt wat de luchtvrachtketen jaarlijks oplevert aan de Nederlandse economie. Met Royal Schiphol Group en een groot aantal partijen uit de luchtvrachtketen werken we binnen het Smart Cargo Mainport Program aan innovatieve projecten.

Digitaal Vooraanmelden

Een voorbeeld hiervan is Digitaal Vooraanmelden. Dit project heeft tot doel vroegtijdig inzicht te krijgen op welk moment welke hoeveelheid vracht op welke locatie wordt aangeleverd. Door zowel expediteurs en vervoerders van luchtvracht als afhandelaren samen te laten werken in hetzelfde systeem kun je beter anticiperen. Wat onze rol hierin is? Alle betrokken partijen bij elkaar krijgen, afspraken maken en kennis delen tot op de werkvloer.

Belangen behartigen van hele luchtvrachtketen

Ook de ACN-pas, die wij uitgeven en beheren, geeft inzicht in het luchtvrachtproces. Van iedere gebruiker bevat deze pas informatie: over de afzender, over de zending zelf, de securitystatus en over de bestemming. Daarnaast behartigen wij in Den Haag en Brussel de belangen van de hele luchtvrachtketen.

Samen met LCS toekomstvisie ontwikkelen

Als partner van LCS hoop ik dat wij ons als brancheorganisatie meer kunnen profileren als speler op de arbeidsmarkt. En dat wij in samenwerking met LCS een toekomstvisie kunnen ontwikkelen. Met de partners van LCS en met onze eigen partners. Veel mensen gaan vertrekken, maar voor hoe lang? Hoe zorg je dat je workforce is voorbereid op de steeds verdergaande digitalisering? Hoe hou je werken op Schiphol aantrekkelijk? We zien wat er gebeurt, maar we weten niet wat er gaat gebeuren. Als je geen visie hebt, kun je hem ook niet bijstellen.

Fotografie: Natasja Wagner, www.wagnerfotografe.nl

Onze community

Suez logo
sodexo
Logo
PCH
G4S
Gassan Diamonds