Nieuws LCS verwelkomt nieuwe speler: Special Cargo Services

Saskia Rijkaart en Audrey Latour

Met trots heten wij Special Cargo Services welkom in onze community. Special Cargo is een familiebedrijf en specialist op het gebied van gevaarlijke stoffen. Zij maken deze verzendklaar, maar verzorgen ook het transport en de opslag. Daarnaast zijn ze via hun opleidingstak Special Cargo College een toonaangevende opleider voor logistiek Nederland, voor gevaarlijke stoffen, beveiliging burgerluchtvaart en security. Wij spraken Saskia Rijkaart, commercieel manager, en Audrey Latour, HR-manager.

“Als commercieel manager ben ik samen met mijn team verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en sales. Mijn vader, Huib den Dikken, heeft Special Cargo Services 25 jaar geleden opgericht, samen met trainingsexpert Hans van der Maat”, vertelt Saskia. “Tien jaar geleden heeft mijn broer Erik de zaak overgenomen en sindsdien zijn we flink gegroeid. Zo hebben we onder meer het Special Cargo College geïncorporeerd, maar ook samenwerkingsverbanden opgezet en uitgebouwd."

Vestigingen en medewerkers

"Momenteel hebben we voor Special Cargo Services drie vestigingen in Nederland", vervolgt Saskia. "Op Schiphol (hoofdkantoor), in Rotterdam Europoort en in IJmuiden. Daarnaast hebben we ook een vestiging in Houston (Verenigde Staten), waar we een enorme potentie in zien en graag verder willen groeien.” 

“In Nederland werken in totaal 95 mensen en in Houston 20, vult Audrey aan. “Als HR manager ben ik samen met mijn 2 collega’s verantwoordelijk voor alle personeelsaangelegenheden en voor het HR beleid. Wij hebben mensen werken op kantoor, in de loods, op de weg en bij onze klanten op locatie."

Hoe word je dangerous goods expert?

"Om een zelfstandige ‘dangerous goods’ (DG) expert te worden is ongeveer twee jaar nodig", legt Audrey uit. "Want de regelgeving rondom de opslag en het verzendklaar maken van gevaarlijke stoffen vereist speciale kennis. Het gaat dan om uiteenlopende stoffen, zoals lithiumbatterijen, medische isotopen, en grondstoffen voor medicijnen, maar ook flessen parfum en verf vallen hieronder. Deze producten vragen allemaal een andere behandeling. De opleiding tot dangerous goods expert is een training on the job en omvat verschillende trainingen bij Special Cargo College. Het leuke aan deze functie is dat het een combi-baan is:  het ene moment zit je op kantoor en verwerk je alle administratieve aspecten van een zending, het andere moment ben je in de loods bezig de zending te etiketteren, verpakken of laden. Dat maakt het werk heel afwisselend.”

Welke klanten heeft Special Cargo Services?

Saskia: “De klanten waarvoor wij gevaarlijke stoffen opslaan, vervoeren en verzendklaar maken, zijn onder andere expediteurs, fabrikanten, verladers, afhandelaren maar ook luchtvaartmaatschappijen en de overheid. We ontzorgen ze daarin echt - geven de bedrijven zelf altijd aan - omdat dit werk een specialisme is, waarbij deskundigheid en veiligheid cruciaal zijn.”

Kan Special Cargo voldoende mensen vinden?

Audrey: “Met de instroom gaat het over het algemeen aardig goed. Sollicitanten worden met regelmaat via onze huidige medewerkers aangedragen, maar ook met de hulp van wervings- en uitzendbureaus. Ook zien we medewerkers die zijn weggegaan weer terugkomen. De familiecultuur speelt hierbij een belangrijke rol. Hoewel in de operatie grotendeels mannen werken, zien we gelukkig ook steeds meer vrouwen komen. Wij zetten ons ervoor in om de mensen die bij ons werken zo lang mogelijk te behouden. Een goede begeleiding hoort daarbij. Daarnaast organiseren we regelmatig leuke activiteiten en uitjes voor onze medewerkers. En via ons eigen Special Cargo College zijn er diverse opleidingsmogelijkheden.”

Waarom is Special Cargo lid geworden van Luchtvaart Community Schiphol?

“Om diverse redenen”, zegt Audrey. “Verschillende bedrijven op Schiphol hebben een gedeelde problematiek. Denk aan de instroom en het behoud van personeel. Daarnaast is het aantrekkelijk houden van Schiphol als werkplek een belangrijk aandachtspunt voor ons, evenals arbeidsmarktvraagstukken zoals de samenwerking tussen verschillende generaties op de werkvloer. In de community kun je daar dan informatie over delen of vergaren.”

Hoe kijken jullie naar de toekomst?

“We willen graag verder groeien, in lijn met onze ambitie, zowel met Services als College. We zijn nu een plan aan het uitwerken hoe we dat op een gecontroleerde manier kunnen doen, met behoud van de sfeer van het familiebedrijf. Een grote, maar mooie uitdaging”, besluit Saskia.

Fotografie: Natasja Wagner|Wagnerfotografe

Special Cargo Services leverde ook een waardevolle bijdrage aan de Proeftuin Logistiek. In juni van dit jaar kregen de deelnemers aan dit programma een leerzame rondleiding in de loods: Proeftuin Logistiek op bezoek bij Special Cargo Services | Luchtvaart Community Schiphol

Ook lid worden van onze community? Bekijk dan hier de mogelijkheden of neem contact op met frank.van.der.laan@schiphol.nl

Onze community

IAS
Capi-lux
Aramex
gategroup
McDonald's
audax