NieuwsWereld Autismedag 2021

Foto: Thirdman

Op 2 april 2021 was het Wereld Autismedag; een initiatief van de Verenigde Naties. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor autisme en om mensen die hiermee te maken hebben een hart onder de riem te steken. 

LCS zet zich via Luchtvaart Inclusief en via het AIRpotentialprogramma in voor de inclusieve arbeidsmarkt op Schiphol. Vanuit deze initiatieven hebben mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in het verleden al werk gevonden bij bedrijven in ons netwerk. Wij spraken Petra Geurts en Aafke Jongsma van het Deep Turnaround team binnen de IT & Data-afdeling van Schiphol Group.

Bij Petra is tien jaar geleden gediagnosticeerd dat ze autistisch is. Zij kwam bij Schiphol terecht via Specialisterren, een organisatie die mensen met autisme in dienst neemt en aan organisaties verbindt. Hier gaan zij onder anderen software testen en, in het geval van Petra, data verzamelen. Binnen de afdeling Deep Turnaround wordt Petra erg gewaardeerd, vertelt Aafke: "Vanwege de precieze aard van de werkzaamheden is Petra geknipt voor deze baan." Aafke vindt het daarom belangrijk om te focussen op de expertise van Petra, in plaats van op haar beperking: "Op die manier gaat het eerder over een verrijking dan over een tekortkoming", aldus Aafke.

Volgens Aafke en Petra is het feit dat Petra nu zo goed binnen het team functioneert het gevolg van een lang maar essentieel kennismakingsproces. Petra: "Ik ervaar de wereld nu eenmaal anders. Autisme is niet één ding. Maar als mensen die autistisch zijn iets gemeen hebben, dan is het misschien wel de focus op het detail in het grote geheel. Hierdoor kunnen bepaalde zaken soms best overweldigend worden en lukt het niet altijd om een prioriteit te zien". Aafke sluit zich hierbij aan: "In het begin maakten we duidelijke afspraken en hebben we het werkproces logisch ingericht. Van die structuur en communicatie profiteerden uiteindelijk alle leden van het team". Petra voegt toe: "Het is eigenlijk heel ironisch dat mijn autisme er soms voor zorgt dat ik door de bomen het bos niet zie, maar dat het tegelijkertijd ook mijn grootste kracht is".

De Werld Autismedag is in het leven geroepen om de positie van mensen die met autisme te maken krijgen wereldwijd te verbeteren. Om dit te bereiken is het volgens Petra belangrijk om negatieve stereotypes te benoemen en niet te ontkennen: "Als je daar compleet aan voorbij gaat, zullen ze nooit verdwijnen. Als je ook met de negatieve aspecten van autisme aan de slag gaat, ga je een proces in dat uiteindelijk leidt tot verbetering van de werkzaamheden".

Bent u geïnteresseerd of wilt u kijken wat uw organisatie kan doen? Klik op deze link voor de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Klik hier voor meer informatie over Luchtvaart Inclusief.

 

Foto: Thirdman

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!