Programma Luchtvaart Inclusief
Schiphol wil een inclusieve luchthaven zijn, waar iedereen die kan en wil werken welkom is.
Samen met ruim 70 werkgevers op Schiphol creëren we duurzame arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Met het programma Luchtvaart Inclusief stimuleert LCS inclusiviteit bij werkgevers op Schiphol:
- Wij inspireren, creëren awareness en informeren werkgevers d.m.v. (online) bijeenkomsten, LinkedIn en onze nieuwsbrieven.
- Wij verbinden werkgevers met organisaties die kandidaten leveren, onder andere d.m.v. (digitale) meet and greets.
- Wij coördineren projecten en activiteiten, zoals banenmarkten, de proeftuin Logistiek en ProROC.
- Wij denken actief mee met individuele werkgevers en adviseren hen over mogelijkheden.
- Wij stimuleren andere manieren van werven (Open hiring), anders kijken naar talent (skills) en anders organiseren van werk (job carving).
LCS heeft speciale aandacht voor de doelgroep arbeidsbeperkten** met hbo/wo werk- en denkniveau. Werkgevers kunnen vacatures of werkzaamheden met LCS delen. LCS legt verbinding met organisaties die kandidaten leveren. Het streven is duurzame samenwerkingen tot stand te brengen tussen werkgevers en organisaties die kandidaten leveren.
Klik hier voor het interview dat wij onlangs op LinkedIn hebben geplaatst.
Samenwerking Schiphol – Amsterdam (voorheen Banenplan)
Eind januari 2020 zijn de Gemeente Amsterdam en Royal Schiphol Group een samenwerking voor drie jaar aangegaan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt* aan een baan te helpen.
WSP Groot-Amsterdam, UWV, LCS en de werkgevers op Schiphol die bij LCS zijn aangesloten, hebben zich hiermee gezamenlijk ingezet om in drie jaar 750 mensen uit deze doelgroep een werkplek te bieden.
Eind 2022 liep het Banenplan af en ondanks dat vanwege de coronasituatie er minder werk op de luchthaven was, zijn er in drie jaar tijd toch 549 mensen uit de doelgroep aan het werk gegaan op Schiphol.
Om in te blijven spelen op de behoefte bij werkgevers werd tijdens de pandemie vanuit deze zelfde samenwerking ook gewerkt aan het van werk naar werk begeleiden van werknemers. Dit om te voorkomen dat zij (weer) in een uitkeringssituatie terecht zouden komen. Hiertoe werd een dependance van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam op Schiphol (bij LCS) ingericht.
De periode van het Banenplan is eind 2022 verstreken, maar wij zetten onze samenwerking met het WSP en het RWC voort.
In 2019 ontving Royal Schiphol Group de Award Diversiteit in Bedrijf in de categorie grote bedrijven voor het programma ‘Luchtvaart Inclusief’.
Meer informatie?
Vind je inclusief ondernemen ook belangrijk en wil je als werkgever dit initiatief omarmen? Dan kun je hierover contact met ons opnemen via e-mail luchtvaartcommunity@schiphol.nl. Voor vragen zijn wij iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Telefoonnummer: 020 – 601 89 15.
*Mensen met een afstand tot de arbeidsmark; o.a. uitkeringsgerechtigden, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een arbeidsbeperking, jongeren, schoolverlaters en 50-plussers.
**De woorden arbeidsbeperking en arbeidsbeperkten vinden wij eigenlijk geen goede woorden. Het legt de nadruk op ‘'beperkt', terwijl we juist willen kijken naar talenten en mogelijkheden. Toch gebruiken we ze hier wel. Enerzijds bij gebrek aan een beter alternatief en anderzijds omdat het een algemeen gebruikte term is.
Meer informatie?
Vind je inclusief ondernemen ook belangrijk en wil je als werkgever dit initiatief omarmen? Dan kun je hierover contact met ons opnemen via e-mail luchtvaartcommunity@schiphol.nl. Voor vragen zijn wij iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Telefoonnummer: 020 – 601 89 15.