NieuwsWerelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Werelddag culturele diversiteit

Het is vandaag de Werelddag voor de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling; een initiatief van de Verenigde Naties. Ter gelegenheid van deze dag delen we graag het verhaal van Sam*. Sam kwam in maart 2018 naar Nederland nadat hij moest vluchten uit zijn thuisland Iran. Wij spraken hem en Ron Wever, zijn leidinggevende bij de afdeling Technisch Bagagebeheer op Schiphol.

LCS zet zich via Luchtvaart Inclusief en het AIRpotentialprogramma in voor een inclusieve arbeidsmarkt op Schiphol, waardoor Sam sinds maart 2021 een plek heeft gekregen op de afdeling Technisch Bagagebeheer. "Ik werk als materiaaldeskundige en let er op dat wij aan alle regels voldoen", vertelt Sam. "Mijn eerdere werkervaring zorgt ervoor dat ik mijn werk goed kan uitvoeren".

Het verhaal van Sam

"In Iran was ik directeur van mijn eigen aannemersbedrijf dat woningen, kantoren, universiteitsgebouwen en fabrieken bouwde. In 2018 moest ik vluchten vanwege mijn geloof; het christendom. Christenen lopen in mijn Iran groot gevaar". Eenmaal in Nederland aangekomen was het voor Sam, net als voor anderen in een soortgelijke situatie, erg moeilijk om werk te vinden. "Dat ik bij Schiphol een tijdelijke baan aangeboden kreeg, was een geweldige kans en een grote stap", aldus Sam. Toch is er ook een aantal nadelen. Zo heeft Sam vanwege het hoge veiligheidsniveau op Schiphol niet overal toegang en moet hij om die reden altijd een collega vragen om hem te begeleiden naar beschermd gebied.

Startpositie op de Nederlandse arbeidsmarkt

Zijn leidinggevende Ron is erg over Sam te spreken: "Sam is een bevlogen persoon die heel graag wil leren. Hij wil graag alles goed doen en doet zijn best om te integreren in het bedrijf en de Nederlandse cultuur. Vanwege zijn kortdurende contract, is de tijd die we met Sam hebben beperkt. Dit is soms best een uitdaging voor ons en voor hem. Desalniettemin vind ik dat elk stukje ervaring dat je iemand kunt meegeven een toegevoegde waarde is. Ik zou eenieder willen uitnodigen om zich voor te stellen hoe het is om in de positie van Sam te zitten. Hij wilde heel graag werken, maar kreeg nergens een kans. Door je als team voor iemand als Sam in te zetten, help je hem op gang te komen op de Nederlandse arbeidsmarkt. De overweging moet niet zijn wat het op korte termijn oplevert, maar wat het op de lange termijn teweeg brengt voor de maatschappij. Daarnaast betekent het natuurlijk heel veel voor Sam persoonlijk", aldus Ron.

Hoewel hij door de coronacrisis vooral via de mail contact heeft met zijn collega's, is Sam erg blij met zijn plek binnen het team. "Ik vind het leuk dat ik bij een grote en belangrijke werkgever mag werken. Ik ben heel blij en dankbaar met de door Schiphol geboden kans en met de ervaring die ik hier op kan doen. Ik hoop deze in de toekomst bij Schiphol of elders te kunnen gebruiken", besluit Sam.

Ben je geïnteresseerd of wil je kijken wat jouw organisatie kan doen? Klik hier voor meer informatie over het AIRpotentialprogramma en Luchtvaart Inclusief of stuur een mail naar Mariska de Swart; mariska.de.swart@schiphol.nl.

Foto: Sacha de Boer (gemaakt vóór de coronacrisis)

*Omwille van zijn privacy gebruiken wij in dit interview niet zijn echte naam.

Onze community

Hogeschool van Amsterdam
MacDonald's
Heijmans
ISS
menzies
Asito logo